Predložen pritvor za pet članova duvanske mafije

Agencije
Predložen pritvor za pet članova duvanske mafije

Sarajevo - Tužilaštvo BiH zatražilo je u petak pritvor za pet od 14 uhapšenih u akciji "Lištica".

Pritvor je zatražen za Zlatka Marjanovića (39), Stanka Čolaka (29), Miru Kvesića (58), Gorana Marijanovića (37) i Ljubicu Čolak. Razlog tužilačkog zahtjeva je bojazan da bi oni boravkom na slobodi mogli da unište dokaze, utiču na svjedoke ili da ponove krivično djelo. O ovom zahtjevu odlučivaće Sud BiH koji do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nije donio svoju odluku.

Osumnjičeni se terete da su bili dio organizovane grupe koja je švercom  oko 55 tona duvana zaradila 1,2 miliona maraka, a budžet oštetili za 7,8 miliona KM.

Marjanović i ostali sumnjiče se za organizovani kriminal, poreske utaje, nedozvoljeni prometa akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe i pranje novca.

Akciju "Lištica" u četvrtak je sprovela Agencija za istragu i zaštitu (SIPA) u saradnji sa saradnji sa kolegama iz kantonalnih MUP-ova i UIO BiH na području Širokog Brijega, Gruda, Čitluka, Sarajeva, Zenice i Gradačca. Tokom pretresa objekata osumnjičenih pronađeno je više od pet tona rezanog duvana i oko 18 tona duvana u listu.

Pronađene su i tri mašine za sječenje duvana i više od 800 kutija cigareta različitih marki bez porijekla. Zaplijenjena je i veća količina novca, četiri automobila.

Nezvanično saznajemo da je na području sarajevskog naselja Rakovica nađene oko dvije tone sjeckanog duvana. U Zenici je nađeno 800 kilograma sjeckanog duvana i 16.000 cigareta, a na području Hercegovine nađene su mašine za sjeckanje duvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana