Praštanje kazni na slobodu odvelo i ubice

Nebojša Tomašević
Praštanje kazni na slobodu odvelo i ubice

Banjaluka - Zatvorske ćelije od stupanja na snagu Zakona o amnestiji napustilo je više od 60 osuđenika kojima su primjenom amnestije “oprošteni” preostali zatvorski dani upisani u sudske presude.

Riječ je o osobama koje su izdržale po dvije trećine kazni pa su tako zahvaljujući zakonu, koji je stupio na snagu u junu ove godine, dočekale da ugledaju slobodu.

Prema podacima Ministarstva pravde Republike Srpske, od dana stupanja na snagu pomenutog zakona “praštanje” kazni do kraja avgusta dobilo je više od 230 osuđenih lica. Od tog broja, kazna zatvora umanjena je za njih 175 koji, na njihovu žalost, nisu bili srećnici da im je umanjenje “odnijelo” posljednje zatvorske dane pa će još neko vrijeme morati da provedu iza rešetaka u kazneno-popravnim zavodima u Republici Srpskoj.

U Ministarstvu pravde RS su pojasnili da su svim zatvorenicima koji su počinili djela koja obuhvata Zakon o amnestiji kazne smanjene za po 25 odsto.

- U skladu sa zakonom, za krivična djela za koja je propisano pravo na amnestiju osuđenim licima koja su navršila 70 godina života kazne se umanjuju za 40 odsto, a mlađima za 25 odsto - kazali su u Ministarstvu pravde.

Nisu mogli da preciziraju koliko je lica starijih od 70 godina kojima je smanjena kazna niti za koja krivična djela je najviše bilo “praštanja”. Međutim, kako saznajemo, najviše zatvorenika koji su osjetili blagodeti amnestije su oni koji su počinili krađe, provale i druga “blaža” krivična djela, ali na slobodi su se našli i zelenaši i iznuđivači kao i višestruki provalnici koji su imali sreće da njihova (ne)djela “zakači” novi zakon.

Kazne su umanjene i pojedinim licima koja su osuđena i za ubistva. Najveće umanjenje kazne dobila su lica osuđena na jedinstvene kazne za više počinjenih krivičnih djela jer je njima za po 25 odsto umanjena svaka izrečena pojedinačna kazna. Uglavnom su to osobe koje su osuđene za teške krađe i razbojništva, iznude ili ubistva.

U banjalučkom Okružnom sudu su pojasnili da su nakon stupanja na snagu Zakona o amnestiji do 23. avgusta amnestirali 100 osuđenika.

- Od tog broja, 19 ih je pušteno na slobodu jer su primjenom amnestije izdržali izrečene kazne. Svih 100 amnestiranih su bili osuđeni na ukupno 730 godina zatvora. Amnestiranjem im je umanjena kazna za oko 140 godina pa im je ostalo još 590 godina da odrobijaju - pojasnili su u banjalučkom Okružnom sudu.

Jedno od zvučnih “zatvorskih” imena koje se našlo na “udaru” amnestije je i Branislav Smiljanić koji je bio osuđen na devet godina zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM zbog iznuda i zelenaštva. Rješenje o amnestiji donio je banjalučki Okružni sud.

- Osuđenom Smiljaniću jedinstvena kazna od devet godina smanjena je za tri godine i devet mjeseci. Na osnovu te amnestije njegova jedinstvena kazna iznosi pet godina i tri mjeseca. On je to već izdržao pa je doneseno rješenje da bude pušten iz zatvora - kazali su u Okružnom sudu Banjaluka.

Smiljanić je osuđen jer je od 2006. do 2012. godine počinio 15 slučajeva zelenaštva i iznude.

Osim Smiljanića, kazna je umanjena i Goranu Suvari koji je bio osuđen na jedinstvenu kaznu od šest godina zatvora zbog pet razbojništava i razbojničkih krađa. U banjalučkom Okružnom sudu su pojasnili da je njemu na osnovu pomenutog zakona umanjena svaka pojedinačno izrečena kazna za 25 odsto. Na osnovu toga njegova jedinstvena kazna je smanjena za više od polovine pa mu je ostalo još dvije godine, 10 mjeseci i 15 zatvorskih dana.

U Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu na osnovu Zakona o amnestiji kazne su umanjene za 11 osuđenika. Tako je umanjenje kazne za osam mjeseci i osam dana dobio i Mladen Ćosić koji je u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu osuđen na dvije godine jer je bombom pokušao da ubije suprugu Biljanu.

Dvije godine manje iza rešetaka provešće i Repuh Bilal koji je osuđen pravosnažno na osam godina robije jer je oklagijom ubio oca. Kazna je umanjena i Asimu Leli koji će sada umjesto 11 godina robije zbog ubistva poznanika Mirze Bukve, u tamnici provesti dvije godine i devet mjeseci manje. Kazna je umanjena i Nedimu Bunaru koji je iza rešetaka trebalo da odleži 11 godina zbog ubistva Velibora Vaskovića. Tako će on na osnovu rješenja o amnestiji iza rešetaka provesti dvije godine i devet mjeseci manje.

Rješenjem dobojskog Okružnog suda 11 osuđenika je zahvaljujući amnestiji pušteno na slobodu, dok su za njih 64 umanjene kazne. Prijedorski Okružni sud nije donosio rješenja o amnestiji.

Prednosti amnestije

Prema procjenama stručnjaka u Ministarstvu pravde RS, Zakon o amnestiji će stimulativno djelovati na osuđena lica.

- Osuđenici će imati motivaciju da se dobro ponašaju i time ostvare mogućnost da se oslobode daljeg izdržavanja kazne zatvora ili da im se ona bude ublažena. Takođe, aktom amnestije oslobodiće se smještajni kapaciteti u pojedinim zatvorima pa će se tako smanjiti i prebukiranost u kazneno-popravnim ustanovama, prvenstveno u Banjaluci, Foči i Bijeljini - pojasnili su u ministarstvu.

Prema njihovim riječima, amnestiranjem će biti smanjeni i troškovi u kazneno-popravnim ustanovama u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana