Праштање казни на слободу одвело и убице

Небојша Томашевић
Праштање казни на слободу одвело и убице

Бањалука - Затворске ћелије од ступања на снагу Закона о амнестији напустило је више од 60 осуђеника којима су примјеном амнестије “опроштени” преостали затворски дани уписани у судске пресуде.

Ријеч је о особама које су издржале по двије трећине казни па су тако захваљујући закону, који је ступио на снагу у јуну ове године, дочекале да угледају слободу.

Према подацима Министарства правде Републике Српске, од дана ступања на снагу поменутог закона “праштање” казни до краја августа добило је више од 230 осуђених лица. Од тог броја, казна затвора умањена је за њих 175 који, на њихову жалост, нису били срећници да им је умањење “однијело” посљедње затворске дане па ће још неко вријеме морати да проведу иза решетака у казнено-поправним заводима у Републици Српској.

У Министарству правде РС су појаснили да су свим затвореницима који су починили дјела која обухвата Закон о амнестији казне смањене за по 25 одсто.

- У складу са законом, за кривична дјела за која је прописано право на амнестију осуђеним лицима која су навршила 70 година живота казне се умањују за 40 одсто, а млађима за 25 одсто - казали су у Министарству правде.

Нису могли да прецизирају колико је лица старијих од 70 година којима је смањена казна нити за која кривична дјела је највише било “праштања”. Међутим, како сазнајемо, највише затвореника који су осјетили благодети амнестије су они који су починили крађе, провале и друга “блажа” кривична дјела, али на слободи су се нашли и зеленаши и изнуђивачи као и вишеструки провалници који су имали среће да њихова (не)дјела “закачи” нови закон.

Казне су умањене и појединим лицима која су осуђена и за убиства. Највеће умањење казне добила су лица осуђена на јединствене казне за више почињених кривичних дјела јер је њима за по 25 одсто умањена свака изречена појединачна казна. Углавном су то особе које су осуђене за тешке крађе и разбојништва, изнуде или убиства.

У бањалучком Окружном суду су појаснили да су након ступања на снагу Закона о амнестији до 23. августа амнестирали 100 осуђеника.

- Од тог броја, 19 их је пуштено на слободу јер су примјеном амнестије издржали изречене казне. Свих 100 амнестираних су били осуђени на укупно 730 година затвора. Амнестирањем им је умањена казна за око 140 година па им је остало још 590 година да одробијају - појаснили су у бањалучком Окружном суду.

Једно од звучних “затворских” имена које се нашло на “удару” амнестије је и Бранислав Смиљанић који је био осуђен на девет година затвора и новчану казну од 20.000 КМ због изнуда и зеленаштва. Рјешење о амнестији донио је бањалучки Окружни суд.

- Осуђеном Смиљанићу јединствена казна од девет година смањена је за три године и девет мјесеци. На основу те амнестије његова јединствена казна износи пет година и три мјесеца. Он је то већ издржао па је донесено рјешење да буде пуштен из затвора - казали су у Окружном суду Бањалука.

Смиљанић је осуђен јер је од 2006. до 2012. године починио 15 случајева зеленаштва и изнуде.

Осим Смиљанића, казна је умањена и Горану Сувари који је био осуђен на јединствену казну од шест година затвора због пет разбојништава и разбојничких крађа. У бањалучком Окружном суду су појаснили да је њему на основу поменутог закона умањена свака појединачно изречена казна за 25 одсто. На основу тога његова јединствена казна је смањена за више од половине па му је остало још двије године, 10 мјесеци и 15 затворских дана.

У Окружном суду у Источном Сарајеву на основу Закона о амнестији казне су умањене за 11 осуђеника. Тако је умањење казне за осам мјесеци и осам дана добио и Младен Ћосић који је у Окружном суду у Источном Сарајеву осуђен на двије године јер је бомбом покушао да убије супругу Биљану.

Двије године мање иза решетака провешће и Репух Билал који је осуђен правоснажно на осам година робије јер је оклагијом убио оца. Казна је умањена и Асиму Лели који ће сада умјесто 11 година робије због убиства познаника Мирзе Букве, у тамници провести двије године и девет мјесеци мање. Казна је умањена и Недиму Бунару који је иза решетака требало да одлежи 11 година због убиства Велибора Васковића. Тако ће он на основу рјешења о амнестији иза решетака провести двије године и девет мјесеци мање.

Рјешењем добојског Окружног суда 11 осуђеника је захваљујући амнестији пуштено на слободу, док су за њих 64 умањене казне. Приједорски Окружни суд није доносио рјешења о амнестији.

Предности амнестије

Према процјенама стручњака у Министарству правде РС, Закон о амнестији ће стимулативно дјеловати на осуђена лица.

- Осуђеници ће имати мотивацију да се добро понашају и тиме остваре могућност да се ослободе даљег издржавања казне затвора или да им се она буде ублажена. Такође, актом амнестије ослободиће се смјештајни капацитети у појединим затворима па ће се тако смањити и пребукираност у казнено-поправним установама, првенствено у Бањалуци, Фочи и Бијељини - појаснили су у министарству.

Према њиховим ријечима, амнестирањем ће бити смањени и трошкови у казнено-поправним установама у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана