Потукао се с човјеком због пса па га убио из пиштоља

Агенције
Потукао се с човјеком због пса па га убио из пиштоља

Карловац - Личанин Милан Каракаш на Жупанијском суду у Карловцу неправоснажно је осуђен на 12 година затвора за убиство Карловчанина Ловрана Прпића које се догодило 21. маја 2017. у мјесту Бриње испред угоститељског објекта Бендикс.

Осуђени је, након што је унутар локала дошао у вербални и физички сукоб с Ловраном Прпићем, изашао из локала те дошао до свог возила које се налазило паркирано испред локала те узео пиштољ Лугер калибра 9 мм, репетирао га и испалио три метка која су Прпића усмртила на лицу мјеста, пише “Капортал“, а преноси “index.hr”.

У образложењу пресуде се између осталог каже како је оптуженик Каракаш навео да се налазио “у предметном локалу у који су ушла њему двојица непознатих мушкараца који су били видно пијани те да је покојни ставио на шанк пса и то између чаша, а да га је конобарица молила да макне тог пса, али Прпић је одбио да то учини”.

“Конобарица је у њега погледала престрашено па је закључио да га тражи помоћ и зато је и он рекао Прпићу да пса стави на под. Међутим, Прпић је то одбио, оптуженик га је питао одакле је, на што му је Прпић одговорио да је из Карловца, а оптуженик га је приупитао да ли и у Карловцу тако стављају псе, а овај му је одговорио да не и да је пас за њега господин. Покојни Прпић је тада кренуо према њему, а за њим је кренуо и овај други те га је покојни ударио шаком у главу”, пише у образложењу.

Након тога, вербални сукоб је прерастао у физички кад је, како тврди оптужени, покојни кренуо према њему те га је ударио.

Сукоб је, сматра суд, завршио у кафићу. А оптужени је по пиштољ отишао након што је надјачан у сукобу, с намјером да убије мушкарца.

“Према томе, вијеће је с потпуном сигурношћу утврдило да је оптуженик починио казнено дјело убојства на начин на који га се то терети измијењеном оптужницом Жупанијског државног одвјетништва у Карловцу. Из резултата проведеног доказног поступка произлази да је физички сукоб између оптуженог с једне стране те покојног Прпића и свједока Лукшића с друге стране завршио у локалу. Надаље, утврђено је да је оптуженик изашао из локала те дошао до возила и из возила узео пиштољ којег је напунио мецима и поред возила дочекао покојног Прпића који је излазио из локала. Вијеће није пронашло нити један разлог због којег би покојни Прпић и свједок Лукшић излазили из локала с намјером да наставе физички сукоб с оптуженим јер су оптуженика већ у претходном физичком сукобу надјачали. Према томе, како није у том тренутку постојао напад покојног Прпића и свједока Лукшића према оптуженику, то је искључено и постојање нужне обране од стране оптуженика па тиме и свако прекорачење такве нужне обране. Стога је евидентно да је оптуженик када је по изласку из локала дошао до возила узео пиштољ и напунио га мецима није имао обрамбену вољу, већ да је те радње подузео управо у циљу да покојног Прпића лиши живота што је и учинио када је овај изишао из локала на начин да је у њега испалио три хица од којих су два била смртоносна, а један од та два испаљен је из близине од 90-100 цм те су хици испаљени један за другим”, стоји у образложењу.

Додаје се да је суд имао у виду да је оптуженик Каракаш био испровоциран физичким повредама које је задобио од покојног Прпића, те да је “поступао усљед претежно стеничког афективног стања мањег до средњег интензитета због чега су његове способности схваћања значења дјела и управљања својом вољом биле смањене, али не битно, и то усљед поремећаја личности с нарцистичним и диссоцијалним обиљежјима уз злоупорабу алкохолних пића, тиме да се је у утврђен ступањ алкохолизираности оптуженик довео самоскривљено”.

“Вијеће је надаље имало у виду и ступањ кривње с којим је почињено ово казнено дјело, односно да је оптуженик поступао с изравном намјером да покојног Прпића лиши живота као највише вриједности те је суд при томе узео у обзир и ступањ поврјеђивања заштићеног добра и тежину почињеног казненог дјела, односно да је оштећеник Прпић услијед задобивених озљеда на мјесту преминуо те је стога оптуженику Каракашу с обзиром на све наведено изречена казна затвора у трајању од 12 година, у што се има урачунати вријеме проведено у истражном затвору и то у раздобљу од 21. свибња 2017. па надаље, сматрајући да ће изречена казна затвора у довољној мјери утјецати на оптуженика да убудуће не чини таква и слична казнена дјела, а да ће уједно утјецати и на друге особе да не чине казнена дјела чиме ће бити остварене све законом прописане сврхе кажњавања”, закључује се у образложењу пресуде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана