Потјернице за Оком, Клемпом и Герилцем

Горан Обрадовић
Потјернице за Оком, Клемпом и Герилцем

Бањалука - Министарство унутрашњих послова Републике Српске интензивно трага за укупно 107 криминалаца, а међу којим је велики број оних који имају живописне надимке.

За њима су протеклих година расписане међународне потјернице на захтјев судова, односно затвора у Републици Српској.

На интернет страници МУП-а РС могу се пронаћи профили особа за којима се трага, а наведена су њихова имена, надимци, године рођења, а у већини случајева и фотографије.

Међу њима има доста са веома необичним надимцима, тако да полиција трага за Боксером, Герилцем, Клемпом, Лијом, Оком, Фарбаром и другим.

Неки од њих су осумњичени, други оптужени, а неки су побјегли са издржавања казни и слично.

Стручњак за безбједност Божидар Спасић рекао је да је прво правило да када се расписује потјерница да се уз име и презиме увијек дода и надимак.

То се ради из разлога да када потјерница дође у земљу гдје се тражи осумњичени полицајци ће на основу надимка моћи лакше да нађу тражену особу.

Вјерује се да их више људи познаје по надимцима него по њиховим правим именима.

- Надимци се крминалцима дају онако како се они понашају у својим криминалним активностима. Ако неког зову боксер, то значи да има лице боксера или умије добро да се туче, односно добро да удари песницом - истакао је Спасић.

Он је појаснио да ако је неком надимак Грбави, да то не значи да је он грбав него да се може сагнути и провући кроз неку рупу.

- Ако је неко Мајмун, није то зато што личи на мајмуна, него зато што се може са лакоћом пењати по прозорима и балконима. Герилац је неко ко дјелује самостално и умије да бјежи и за њега може бити интересантно да се крије по шумама и салашима и да га ту треба тржити - испричао је Спасић.

Међу онима за којима су расписане потјернице је и Душан Пантелић (34) звани Ђаво, а који је још 2009. године побјегао са допуста и бањалучког затвора, гдје је служио казну од 11 година због убиства и наношења тешких повреда.

Ту је и Мирсад Јахији познат и као Џомбе којег тражи Центар јавне безбједности Бијељина због више тешких разбојништава.

Међународна потјерница расписана је и за Дарком Чолићем (40) из Требиња чији је надимак Лија којег тражи Казнено-поправним завод Фоча, а хапшен је због кријумчарења већих количина наркотика.

Још један за којим се трага због дроге је и Горан Кулина (34) познат и као Око који је "пао" 2009. године такође због препродаје наркотика. За њим је потјерницу расписао ЦЈБ Источно Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана