Poslovođa u Unsko-sanskim šumama uzimao mito

Nebojša Tomašević
Poslovođa u Unsko-sanskim šumama uzimao mito

Petrovac - Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u nastavku akcije "Koverta" uhapsila je poslovođu Šumskog privrednog društva "Unsko-sanske šume" u Petrovcu Fahrudina Sirću.

Izvor blizak istrazi je rekao da je Sirćo umiješan u malverzacije u vezi sa uzimanjem novca od privatnika i vlasnika pilana kako bi dobili dozvole za sječu šume.

Iz SIPA je, navodeći njegove inicijale, saopšteno da je Sirćo uhapšen 24. jula i da je tokom akcije pretreseno nekoliko objekata u Petrovcu.

- Uhapšeni F. S. je osumnjičen za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlašćenja, protivzakonito posredovanje i primanje dara i drugih oblika koristi - navodi se u saopštenju SIPA.

Dodaje se da je akcija hapšenja izvedena po naredbi Kantonalnog suda Unsko-sanskog kantona u Bihaću i Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Osumnjičeni Sirćo predat je Tužilaštvu USK u Bihaću, u kojem su navodeći inicijale uhapšenog Sirće rekli da će protiv njega poslije ispitivanja biti predložen pritvor.

- Ovo je peto hapšenje u istrazi protiv rukovodioca JP "Unsko-sanske šume" direktora Dževada Muslimovića i drugih. U ovom slučaju biće nastavljena istraga s ciljem otkrivanja i suzbijanja korupcije i nezakonitosti u ovom preduzeću - rekli su u Tužilaštvu USK-a.

Izvor blizak istrazi je rekao da su u okviru akcije pretresene prostorije preduzeća "Unsko-sanske šume" u Petrovcu i kancelarija Sirće.

U okviru akcije "Koverta" 11. juna uhapšeni su direktor ŠPD "Unsko-sanske šume" Dževad Muslimović i njegov vozač Hajrudin Pehlivanović. Potom je 25. juna uhapšen i šumar u ovom preduzeću Esad Mešić.

Prije njih 9. juna uhapšen je zamjenik upravnika Šumarije "Sana" Enes Karić, kod kojeg su pripadnici SIPA pronašli 20.000 maraka obilježenih novčanica koje je dobio od vlasnika jedne pilane u Bihaću.

Prema nezvaničnim informacijama, Pehlivanović je istražiocima ispričao gotovo sve o korupciji u "Šumama".

Navodno su pojedinci, među kojima i uhapšeni Muslimović i Karić, uzimali mito od preduzetnika za dobivanje tendera i lotova u šumama kojima gazduje ovo preduzeće. Prema nezvaničnim informacijama, vozač je bio "poštar" koji je nosio koverte, a organizator direktor Muslimović.

Navodno, nije bilo moguće dobiti šumsko odjeljenje za sječu bez podmićivanja u preduzeću "Unsko-sanske šume".

Šumar

U akciji "Koverta" 25. juna zbog sprečavanja dokazivanja i uticaja na svjedoke uhapšen je i šumar iz Petrovca Esad Mešić.

On je suvlasnik pilane u Petrovcu i radi kao šumar u preduzeću "Unsko-sanske šume". Nakon hapšenja direktora ove firme on je, navodno, uticao na svjedoke s ciljem sprečavanja dokazivanja korupcije i malverzacija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana