Послије убиства Шормаз глумио да је изгубио памћење

Небојша Томашевић
Послије убиства Шормаз глумио да је изгубио памћење

Бањалука - Никола Шормаз (67) из Бањалуке у вријеме убиства суграђанина Божидара Рогића (80) био је у стању повишене напетости због ранијег сукоба, а његове способности да схвати значај дјела и управља поступцима биле су умањене, али не значајно.

Казала је ово у бањалучком Окружном суду на суђењу Шормазу вјештак специјалиста психијатрије Сања Вукадиновић-Стојановић.

Она је Шормаза описала као особу која има низак праг толеранције на стрес и која реагује импулсивно.

- Шормаз болује од посттрауматске епилепсије. Ријеч је о особи испод просјечне интелигенције која свјесно показује своје стање тежим него што јесте. Када је причао о догађају за који је оптужен говорио је да се не сјећа и ништа не зна и симулирао је амнезију - рекла је Вукадиновић-Стојановић.

Вјештак Веселка Бјелаковић утврдила је да је оптужени Шормаз у вријеме злочина био тријезан, као и његова жртва Рогић.

Током суђења тужилац Далибор Врећо прочитао је исказ страдалог Рогића који је раније изјавио да не познаје оптуженог Шормаза. Према том исказу оптужени је прије збадања напао Рогића у његовој гаражи испред зграде гдје станује.

- Тај човјек је дошао до моје гараже и почео да лупа на врата. Када сам изашао напао ме је штапом, а ја сам га отјерао лопатом. Кобног дана док сам сједио поред шаховске табле у насељу Обилићево, иза дворане, исти тај човјек ми је пришао, почео да псује и вријеђа, те ме убо у стомак и руку - навео је раније Рогић у изјави која је прочитана у судници.

Шормаз је оптужен да је 17. јула прошле године, након краће свађе, чакијом избо Рогића иза Спортске дворане "Обилићево" у бањалучкој улици Царице Милице. Усљед задобијених повреда, након операције, код Рогића је дошло до компликација, па је преминуо десет дана након напада.

Нож

Вјештак Саша Јојић, који је вјештачио оштећења на поткошуљи и мајици убијеног Божидара Рогића, рекао је да је нож, одузет од оптуженог Николе Шормаза, могао да направи оштећења која су пронађена на одјећи убијеног, али то није могуће потврдити са сигурношћу. Оштећења се налазе на предњем дијелу мајице и поткошуље, у предјелу стомака, у који је Рогић и убоден.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана