Послије 27 година ријешено убиство у Њемачкој: Сарајлија ликвидирао њемачког трговца

Н. Т.
Послије 27 година ријешено убиство у Њемачкој: Сарајлија ликвидирао њемачког трговца

Сарајево - Оптужени у предмету "Лутка" Сарајлија Бенан Дорић, који је извршио самоубиство 2014. године, ликвидирао је прије 27 година њемачког трговца Еберхарда К. у предграђу Минхена, Унтерахинг.

Злочин је ријешен уз помоћ података које је њемачкој полицији уступила Агенција за истраге и заштиту БиХ (SIPA). Из ове агенције јуче су саопштили да је захваљујући истрази у предмету "Лутка" откривен идентитет особе која је починила убиство у Њемачкој.

- Злочин је почињен 1990. године. SIPA је уступила  податке полицијским органима Њемачке и након провјера потврђен је идентитет односно расвијетљено убиство -  рекли су у SIPA не наводећи идентитет осумњиченог.

Еберхард К. задављен је и избоден ножем почетком јуна 1990. године у свом стану. Убица иза себе није оставио много трагова због чега је истрага ишла тешко. Тек 2006. године издвојен је ДНК профил убице, али га није било у бази њемачке полиције. Након што је тај профил пребачен у европску ДНК базу, SIPA је утврдила да се поклапа са профилом Бенана Дорића те је о томе обавијестила колеге из Њемачке. Дорић се објесио 2014. године у дворишту породичне куће у сарајевском насељу Велешићи.

 У оквиру предмета "Лутка" сумњичен је да је 24. новембра 2010. године у сарајевској улици Бетанија пуцао на Енвера Суљагића, предсједника Удружења "Сарајевотакси". Дорић се и раније покушао убити, а осуђен је на годину и по затвора јер је  изазвао експлозију плина у својој вили.

У предмету "Лутка" осуђено је 13 лица на 101 годину затвора. Највишу казну добио је првооптужени бивши припадник SIPA Бојан Цвијан 20 година затвора. За њега се сматра да је близак сарадник Дарка Елеза и његове криминалне групе. Они су починили више убистава, пљачки банки и других криминалних дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана