Портира Дома Рада Врањешевић терете да је насртао на штићенице

Невена Бунић
Портира Дома Рада Врањешевић терете да је насртао на штићенице

Бањалука - Портир Дома за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић" Р. С. (39) осумњичен је да је сексуално узнемиравао штићенице и медицинску сестру у овој установи, а међу његовим жртвама наводно је била и млада мајка.

Редакцији "Гласа Српске" стигло је анонимно писмо у којем се наводи да је Р. С. у ноћи између 7. и 8. априла пијан насртао на штићенице и запослене у Дому. У допису се наводи да их је портир физички и вербално наводио на секс.

- Те вечери сексуално је узнемиравао дежурну сестру у простору гдје бораве бебе. На његовој мети нашла се и млада мајка која је такође штићеница дома и, да случај буде бизарнији, хтио је да има односе с њом у присуству њене бебе - наводи се у анонимном писму.

Осим ова два случаја, портир је наводно насртао на неколико тинејџерки које су штићенице дома. У анонимном писму се наводи да ово није први пут да портир пијан долази на посао.

- Поприлично је агресиван према дјеци, која га се боје. Често се непримјерено понаша према колегиницама. Страшно је да овакав човјек и даље ради у ноћним смјенама у којима је, поред једног васпитача и дежурне медицинске сестре, задужен за безбједност 90 дјеце - стоји у допису.

Додали су да је М. Ј., који такође ради као портир, вршио притисак на дјевојчице које су биле сексуално узнемираване да у вези са свим овим "не праве велику ствар и не дижу буку". У писму су додали да о овом догађају не могу говорити јавно, јер би послије имали озбиљне посљедице.

Директор Дома Владимир Кајкут рекао је да је против Р. С. јуче покренут дисциплински поступак, али није желио да говори за које незаконите радње терете портира.

- Покренуо сам дисциплински поступак против Р. С. због повреде радне обавезе. Формирана је дисциплинска комисија која ради на овом предмету и која ће донијети одлуку поводом овог случаја у складу са законом и правилником дома. Не знам каква ће бити одлука комисије нити је моја надлежност да се у тај посао мијешам - казао је Кајкут.

Додао је да ће обавијестити све надлежне службе поводом овог случаја, Центар за социјални рад и установе из општина одакле штићенице долазе.

- Нисам разговарао са штићеницама и медицинском сестром која је, како ви кажете, сексуално узнемиравана, то није моја обавеза, то је посао комисије. Раније нисмо имали случајева сексуалног узнемиравања у дому - рекао је Кајкут и додао да је Р. С. суспендован са свог радног мјеста и да ће суспензија трајати до окончања дисциплинског поступка.

Поводом оптужби против М. Ј., Кајкут је казао да постоје одређене индиције да је један радник послије овог догађаја разговарао са пунољетном штићеницом дома.

- Урадићемо све законом прописане радње у оваквим ситуацијама. Узете су изјаве штићенице и радника. И против њега ће бити покренуте одређене мјере у складу са правилником - навео је Кајкут.

Нисмо успјели да дођемо до Р. С. и М. Ј. да чујемо и њихову страну приче. До закључења овог броја "Гласа Српске" нисмо добили ни одговор из полиције да ли им је пријављен овај случај.

Штићеник

Р. С. је, како сазнајемо, и сам био штићеник Дома "Рада Врањешевић". Ожењен је и има двоје малољетне дјеце. Због тешке материјалне ситуације у новембру прошле године један суграђанин који ради и Њемачкој му је купио плац и материјал за изградњу куће у бањалучком насељу Лауш. Р. С. је тада испричао да је њега и његову сестру мајка оставила у Дому јер више није могла подносити да их отац алкохоличар туче и малтретира, а брата је повела са собом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана