Portir Doma Rada Veanješević dobio otkaz

Nevena Bunić
Portir Doma Rada Veanješević dobio otkaz

Banjaluka - Portir Radoslav Stakić (39) iz Banjaluke, koji je osumnjičen da je seksualno uznemiravao štićenice i zaposlene u banjalučkom Domu za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević”, dobio je otkaz.

Sada već bivši radnik ove javne ustanove smatra da je žrtva nepravde i najavljuje tužbe protiv pojedinih osoba iz doma.

Disciplinska komisija doma “Rada Vranješević” razmotrila je slučaj i donijela odluku da Stakiću bude uručen otkaz, a to je potvrdio i Upravni odbor ove ustanove.

Protiv Stakića je pokrenut disciplinski postupak zbog, kako su tada naveli u rukovodstvu ustanove, povrede radne obaveze. On je u anonimnom pismu, koje je stiglo i u redakciju “Glasa Srpske”, optužen da je u noći između 7. i 8. aprila pijan nasrtao na štićenice i zaposlene u domu. U dopisu je navedeno da ih je portir fizički i verbalno navodio na seks. Stakić je, kako je navedeno, seksualno uznemiravao dežurnu sestru u prostoru gdje borave bebe, a u pismu je istaknuto da se na njegovoj meti našla i mlada majka koja je štićenica doma.

- Disciplinska komisija je donijela odluku o otkazu ugovora o radu u skladu sa Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti. Upravni odbor je razmatrao žalbu radnika i potvrdio odluku disciplinske komisije. Odluka Upravnog odbora je konačna - naveli su u Domu za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević”.

Stakić je rekao da mu je ovom odlukom načinjena velika nepravda i najavljuje da će tužiti pojedine ljude iz doma zbog dobijenog otkaza.

- Anonimno pismo su poslala dva radnika doma koji mi ne žele dobro. Dao sam izjavu u policiji i od tada me niko nije kontaktirao od organa gonjenja i tužilaštva. Nisam nikoga pipnuo niti se nepristojno ponašao, i to su sedamnaestogodišnja djevojčica i mlada majka potvrdile. Imam čak i dokument u kojem to piše. Policija je pregledala i video-snimke u domu te večeri i vidjela da se ništa sporno nije desilo - kazao je Stakić.

On je rekao da je u odluci disciplinske komisije navedeno da je razlog otkaza neprimjereno ponašanje prema sestri koja radi u prostorijama namijenjenim za majku i dijete i dolazak na posao pod uticajem alkohola.

-  I ona je rekla da je nisam pipnuo, već da sam se “osjetio na alkohol i cigarete”. Ušao sam u sobu i pitao je kada ćemo večerati, a ona mi je poručila da izađem i to sam i uradio. Pod pritiskom je dala izjavu komisiji da sam joj “dahtao u vrat”, što nije tačno. Sigurno nisam bio pijan, popio sam jedno pivo - kazao je Stakić i dodao da očekuje da će se kad-tad vratiti na posao.

U Okružnom tužilaštvu Banjaluka su rekli, navodeći njegove inicijale, da je u toku istraga protiv Stakića.

- Navedeni predmet je u procesu zbog postojanja osnova sumnje da je R. S. počinio polno uznemiravanje na štetu tri ženske osobe, od kojih je jedna maloljetna - naveli su u tužilaštvu.

Drugom portiru smanjena plata

Drugi portir u Domu za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević” Milorad Jerilović u anonimnom pismu je optužen da je pokušao da zataška seksualno uznemiravanje. U domu “Rada Vranješević” su naveli da je disciplinska komisija Jeriloviću smanjila platu za 20 odsto u naredna tri mjeseca.

- Te večeri uopšte nisam radio. Moj “grijeh” je što sam navodno uznemiravanu djevojčicu pitao šta se desilo. Sve mi je namješteno jer nekome ne odgovara da budem predsjednik sindikata u domu. Tjeraćemo se na sudu zbog ove odluke - poručio je Jerilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana