Портир Дома Рада Веањешевић добио отказ

Невена Бунић
Портир Дома Рада Веањешевић добио отказ

Бањалука - Портир Радoслав Стакић (39) из Бањалуке, који је осумњичен да је сексуално узнемиравао штићенице и запослене у бањалучком Дому за незбринуту дјецу “Рада Врањешевић”, добио је отказ.

Сада већ бивши радник ове јавне установе сматра да је жртва неправде и најављује тужбе против појединих особа из дома.

Дисциплинска комисија дома “Рада Врањешевић” размотрила је случај и донијела одлуку да Стакићу буде уручен отказ, а то је потврдио и Управни одбор ове установе.

Против Стакића је покренут дисциплински поступак због, како су тада навели у руководству установе, повреде радне обавезе. Он је у анонимном писму, које је стигло и у редакцију “Гласа Српске”, оптужен да је у ноћи између 7. и 8. априла пијан насртао на штићенице и запослене у дому. У допису је наведено да их је портир физички и вербално наводио на секс. Стакић је, како је наведено, сексуално узнемиравао дежурну сестру у простору гдје бораве бебе, а у писму је истакнуто да се на његовој мети нашла и млада мајка која је штићеница дома.

- Дисциплинска комисија је донијела одлуку о отказу уговора о раду у складу са Правилником о дисциплинској одговорности. Управни одбор је разматрао жалбу радника и потврдио одлуку дисциплинске комисије. Одлука Управног одбора је коначна - навели су у Дому за незбринуту дјецу “Рада Врањешевић”.

Стакић је рекао да му је овом одлуком начињена велика неправда и најављује да ће тужити поједине људе из дома због добијеног отказа.

- Анонимно писмо су послала два радника дома који ми не желе добро. Дао сам изјаву у полицији и од тада ме нико није контактирао од органа гоњења и тужилаштва. Нисам никога пипнуо нити се непристојно понашао, и то су седамнаестогодишња дјевојчица и млада мајка потврдиле. Имам чак и документ у којем то пише. Полиција је прегледала и видео-снимке у дому те вечери и видјела да се ништа спорно није десило - казао је Стакић.

Он је рекао да је у одлуци дисциплинске комисије наведено да је разлог отказа непримјерено понашање према сестри која ради у просторијама намијењеним за мајку и дијете и долазак на посао под утицајем алкохола.

-  И она је рекла да је нисам пипнуо, већ да сам се “осјетио на алкохол и цигарете”. Ушао сам у собу и питао је када ћемо вечерати, а она ми је поручила да изађем и то сам и урадио. Под притиском је дала изјаву комисији да сам јој “дахтао у врат”, што није тачно. Сигурно нисам био пијан, попио сам једно пиво - казао је Стакић и додао да очекује да ће се кад-тад вратити на посао.

У Окружном тужилаштву Бањалука су рекли, наводећи његове иницијале, да је у току истрага против Стакића.

- Наведени предмет је у процесу због постојања основа сумње да је Р. С. починио полно узнемиравање на штету три женске особе, од којих је једна малољетна - навели су у тужилаштву.

Другом портиру смањена плата

Други портир у Дому за незбринуту дјецу “Рада Врањешевић” Милорад Јериловић у анонимном писму је оптужен да је покушао да заташка сексуално узнемиравање. У дому “Рада Врањешевић” су навели да је дисциплинска комисија Јериловићу смањила плату за 20 одсто у наредна три мјесеца.

- Те вечери уопште нисам радио. Мој “гријех” је што сам наводно узнемиравану дјевојчицу питао шта се десило. Све ми је намјештено јер некоме не одговара да будем предсједник синдиката у дому. Тјераћемо се на суду због ове одлуке - поручио је Јериловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана