Ponovo ukradena ikona iz Hrama Preobraženja Gospodnjeg

Srna
Ponovo ukradena ikona iz Hrama Preobraženja Gospodnjeg

Sarajevo - Iz Hrama Preobraženja Gospodnjeg u opštini Novo Sarajevo na veliki pravoslavni praznik Vaskrs ukradena je ikona sa motivima Bogorodice, izjavio je Srni paroh dolački protojerej-stavrofor Jadran Danilović.

On je naveo da je krađa ikone primijećena oko 12.00 časova, a da se, najvjerovatnije, dogodila između 10.30 i 12.00 časova.


"Ikona je ukradena sa trona gdje sjede episkopi za vrijeme liturgije. To se desilo nakon liturgije koja je počela u 7.00 i trajala do 9.00 časova, jer je hram bio otvoren za vjernike i posjetioce do 12.00 časova", pojasnio je sveštenik Danilović.

On je naveo da je policija napravila uviđaj, ali da nije izuzet snimak nadzornih kamera.

Osudivši ovaj čin, Danilović je istakao da pravoslavne vjernike u Sarajevu posebno pogađa to što se dogodio na najveći hrišćanski praznik - Vaskrsenje Isusa Hrista.

Ovo je druga krađa ikone iz ovog hrama u posljednjih nešto više od mjesec dana.

Nadzorna kamera snimila je nepoznatu mlađu žensku osobu koja je 30. marta iz ovog hrama ukrala ikonu sa motivima Presvete Bogorodice.

"Pregledan je snimak sa nadzorne kamere i utvrđeno je da je krađu počinila mlađa žena. Ona je izvukla ikonu iz rama koji je bacila u obližnji kontejner", rekao je Danilović.

Pošto nije bilo moguće tačno utvrditi identitet žene koja je počinila krađu, policija je uzela otiske, ali još nije otkrila počinioca, niti pronašla ikonu.

Danilović je ukazao i na incident koji se desio u vrijeme saopštavanja presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Haškim sudom, kada je na ogradi oko hrama ispisan grafit sa muslimanskim simbolima poloumjesecom i zvijezdom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana