Pomagali bivšem policajcu da pobjegne u Hrvatsku

Goran Obradović
Pomagali bivšem policajcu da pobjegne u Hrvatsku

Kozarska Dubica - Kriminalci Nebojša Nović (33), Slađan Đukić (27) obojica iz Kotor Varoša i Emilio Prošić (26) iz Kozarske Dubice uhapšeni su u tom gradu zbog više krivičnih djela.

Đukić i Prošić su uhapšeni kada su pokušali da pomognu Noviću koji je bivši policajac, da ilegalno pređe granicu i pobjegne u Hrvatsku.

Nović je odranije poznat policiji zbog pljački banaka i preduzeća. Đukić i Prošić takođe imaju deblji policijski dosije zbog teških krađa i drugih krivičnih djela.

U Centru javne bezbjednosti Prijedor rekli su, navodeći inicijale, da je u ulici Kralja Petra Prvog Oslobodioca u Kozarskoj Dubici uhapšen Nović za kojim su bile raspisane dvije potjernice. Prvu potjernicu za njim je raspisao Osnovni sud Banjaluka zbog krivičnog djela povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom položaja ili ovlašćenja, a drugu Osnovni sud iz Kotor Varoša zbog razbojništva. Poslije hapšenja on je sproveden u Kazneno-popravni zavod Banjaluka na Tunjicama.

Potom je u ulici Đakona Avakuma u Kozarskoj Dubici uhapšen i Đukić za kojim je CJB Banjaluka raspisao potragu zbog teške krađe i predat je policiji u Čelincu na dalje postupanje. Poslije ovog policija je uhapsila Prošića zbog sumnje da je počinio krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela.

Kriminalističkom obradom je utvrđeno da je Prošić imao namjeru da sa Đukićem pomogne Noviću da ilegalno pređe granični prelaz i pobjegne u Hrvatsku, a znali su da je za njim raspisana potjernica.

O ovom je obaviješten dežurni tužilac koji je naredio da se Prošić pusti na slobodu, a da se protiv njega i Đukića podnese izvještaj zbog pomenutog krivičnog djela.

Đukić je bio uhapšen i u martu 2010. godine kada je sa još nekoliko saradnika obio više kuća na području Kotor Varoša odakle su krali tehničku i drugu opremu, a zatim je dalje prodavali. Iste godine u decembru je uhapšen zbog sumnje da je prilikom izvođenja poljoprivrednih radova sa još dvije osobe u Somboru pronašao zasad indijske konoplje koji je ubrao i osušio. Zatim su tako napravljenu marihuanu, oko kilogram i po, dovezli u Kotor Varoš i prodali.

Prošić je odležao zatvorsku kaznu zbog krađe, a hapšen je i zbog nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja, krađe automobila i drugih krivičnih djela.

Nović koji je ranije radio kao policajac u Kotor Varošu uhapšen je i polovinom februara prošle godine u italijanskom gradu La Vali zbog sumnje da je sa saradnicima opljačkao preduzeće "Dekor srl" iz kojeg su ukrali oko 7.500 evra.

Presuda

Nebojša Nović je u martu 2011. godine osuđen u Okružnom sudu u Trebinju na tri i po godine zatvora zbog saučesništva u pljački Prve crnogorske banke u Podgorici.

Pljačku su počinili 9. marta 2010. godine kada su ukrali 25.700 evra iz banke u Podgorici, a uhapšeni su dan kasnije u blizini graničnog prelaza Deleuša kod Trebinja.

Nović je bio zadužen da nabavi vozilo i da saučesnike odveze do Podgorice, da iznajmi hotelsku sobu i poslije pljačke da ih vrati nazad u BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana