Помагали бившем полицајцу да побјегне у Хрватску

Горан Обрадовић
Помагали бившем полицајцу да побјегне у Хрватску

Козарска Дубица - Криминалци Небојша Новић (33), Слађан Ђукић (27) обојица из Котор Вароша и Емилио Прошић (26) из Козарске Дубице ухапшени су у том граду због више кривичних дјела.

Ђукић и Прошић су ухапшени када су покушали да помогну Новићу који је бивши полицајац, да илегално пређе границу и побјегне у Хрватску.

Новић је одраније познат полицији због пљачки банака и предузећа. Ђукић и Прошић такође имају дебљи полицијски досије због тешких крађа и других кривичних дјела.

У Центру јавне безбједности Приједор рекли су, наводећи иницијале, да је у улици Краља Петра Првог Ослободиоца у Козарској Дубици ухапшен Новић за којим су биле расписане двије потјернице. Прву потјерницу за њим је расписао Основни суд Бањалука због кривичног дјела повреда људског достојанства злоупотребом положаја или овлашћења, а другу Основни суд из Котор Вароша због разбојништва. Послије хапшења он је спроведен у Казнено-поправни завод Бањалука на Туњицама.

Потом је у улици Ђакона Авакума у Козарској Дубици ухапшен и Ђукић за којим је ЦЈБ Бањалука расписао потрагу због тешке крађе и предат је полицији у Челинцу на даље поступање. Послије овог полиција је ухапсила Прошића због сумње да је починио кривично дјело помоћ учиниоцу послије извршеног кривичног дјела.

Криминалистичком обрадом је утврђено да је Прошић имао намјеру да са Ђукићем помогне Новићу да илегално пређе гранични прелаз и побјегне у Хрватску, а знали су да је за њим расписана потјерница.

О овом је обавијештен дежурни тужилац који је наредио да се Прошић пусти на слободу, а да се против њега и Ђукића поднесе извјештај због поменутог кривичног дјела.

Ђукић је био ухапшен и у марту 2010. године када је са још неколико сарадника обио више кућа на подручју Котор Вароша одакле су крали техничку и другу опрему, а затим је даље продавали. Исте године у децембру је ухапшен због сумње да је приликом извођења пољопривредних радова са још двије особе у Сомбору пронашао засад индијске конопље који је убрао и осушио. Затим су тако направљену марихуану, око килограм и по, довезли у Котор Варош и продали.

Прошић је одлежао затворску казну због крађе, а хапшен је и због недозвољене производње и промета оружја, крађе аутомобила и других кривичних дјела.

Новић који је раније радио као полицајац у Котор Варошу ухапшен је и половином фебруара прошле године у италијанском граду Ла Вали због сумње да је са сарадницима опљачкао предузеће "Декор срл" из којег су украли око 7.500 евра.

Пресуда

Небојша Новић је у марту 2011. године осуђен у Окружном суду у Требињу на три и по године затвора због саучесништва у пљачки Прве црногорске банке у Подгорици.

Пљачку су починили 9. марта 2010. године када су украли 25.700 евра из банке у Подгорици, а ухапшени су дан касније у близини граничног прелаза Делеуша код Требиња.

Новић је био задужен да набави возило и да саучеснике одвезе до Подгорице, да изнајми хотелску собу и послије пљачке да их врати назад у БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана