Policija ubice traži na spisku auto-mafijaša

N. Tomašević, Ž. Domazet
Policija ubice traži na spisku auto-mafijaša

Sarajevo - Policija, tragajući za ubicama policajaca Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Adisa Šehovića (46) i Davora Vujinovića (43), ispitala je 49 osoba, a zbog ovog zločina danas je Dan žalosti u cijeloj BiH.

U okviru istrage sarajevska policija juče je saslušavala trojicu muškaraca koje su preuzeli u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo, a za koje postoje indicije da bi mogli da budu umiješani ili imati korisne informacije o likvidaciji policajaca u sarajevskom naselju Alipašino polje.

Prema nezvaničnim informacijama, policija provjerava alibije privedenih od kojih je većina sa spiska auto-mafijaša. Tokom ispitivanja veliki broj njih je, kako saznajemo, pokušao  da ovo djelo "napakuje" osobama s kojima su u sukobu.

Jedan od privedenih je i optuženi za organizovanu krađu automobila u predmetu "Volan" Njegoslav Milinković koji je   nakon što je saslušan u prostorijama MUP-a KS pušten na slobodu. Milinković je negirao da ima bilo kakve veze sa ovim zločinom, te istakao da se nalazi u Mokrom kod Pala na slobodi. Prema nezvaničnim informacijama iz MUP-a Republike Srpske, Milinković je pušten jer nije bilo dokaza za njegovo zadržavanje.

Izvor blizak istrazi ispričao je da policija u Sarajevu, ali i u RS, potencijalne osumnjičene traži među poznatim kradljivcima automobila.

- Radi se o osobama koje su barem jednom ukrale vozilo, kao i ljudima koji su organizovali grupe za krađu - pojasnio je ovaj izvor. Dodao je da se pretpostavlja da su zločin počinili profesionalci jer za sobom nisu ostavili mnogo tragova.

- U "golfu" koji su pokušali ukrasti nisu pronađeni DNK tragovi. Prema nekim informacijama i dokazima, imali su rukavice i fantomke - kazao je ovaj izvor. 

U MUP-u i Tužilaštvu Kantona Sarajevo juče su potvrdili da je u okviru istrage ubistva policajaca do sada ispitano 49 osoba. Dodali su da je, između ostalog, pretreseno 12 lokacija na području Republike Srpske.

- U akciju pronalaska počinilaca krivičnog djela ubistva dvojice policajaca koja još traje, uključene su gotovo sve policijske agencije, među kojima su osim MUP KS i MUP RS, Federalna uprava policije, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Granična policija BiH. Asistenciju pruža i Obavještajno-bezbjednosna agencija - istakli su, ne navodeći druge detalje.

Povodom ubistva policajaca Vlada RS juče je donijela odluku da se danas proglasi Danom žalosti u Srpskoj.

- Vlada i građani RS izražavaju saučešće i saosjećaju sa porodicama stradalih zbog njihovog teškog gubitka - saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Prethodno je Savjet ministara BiH donio odluku da se ponedjeljak proglasi Danom žalosti u BiH. Ova odluka donesena je nakon odluke Federalne vlade i Vlade kantona Sarajevo da se taj dan proglasi Danom žalosti u FBiH i u KS.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić takođe je proglasio Dan žalosti.

Policajci su ubijeni u petak oko pet časova, kada su na njih, dok su bili u automobili u pokretu, paljbu otvorili kradljivci koji su na parkingu u Geteovoj ulici pokušavali ukrasti "golf 6" hrvatskih registarskih tablica. Šehović je poginuo na licu mjesta, dok je Vujinović uprkos naporima ljekara nekoliko časova kasnije preminuo u sarajevskom Kliničkom centru.

Policajci Adis Šehović i Davor Vujinović biće sahranjeni danas na mezarju u Buća potoku i groblju Sveti Josip na Koševu.

Grubeša

Ministar pravde BiH Josip Grubeša je kazao da je napad na organe reda neoprostiv i kaznena politika mora biti takva da se preventivno djeluje na sve eventualne počinioce da ih odvrati od napada na policijske službenike i druge državne funkcionere.

- Smatram da je ovo napad na državu u cjelini jer stvara nesigurnost u cijelom društvu - kazao je Grubeša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana