Полиција убице тражи на списку ауто-мафијаша

Н. Томашевић, Ж. Домазет
Полиција убице тражи на списку ауто-мафијаша

Сарајево - Полиција, трагајући за убицама полицајаца Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево Адиса Шеховића (46) и Давора Вујиновића (43), испитала је 49 особа, а због овог злочина данас је Дан жалости у цијелој БиХ.

У оквиру истраге сарајевска полиција јуче је саслушавала тројицу мушкараца које су преузели у Полицијској управи Источно Сарајево, а за које постоје индиције да би могли да буду умијешани или имати корисне информације о ликвидацији полицајаца у сарајевском насељу Алипашино поље.

Према незваничним информацијама, полиција провјерава алибије приведених од којих је већина са списка ауто-мафијаша. Током испитивања велики број њих је, како сазнајемо, покушао  да ово дјело "напакује" особама с којима су у сукобу.

Један од приведених је и оптужени за организовану крађу аутомобила у предмету "Волан" Његослав Милинковић који је   након што је саслушан у просторијама МУП-а КС пуштен на слободу. Милинковић је негирао да има било какве везе са овим злочином, те истакао да се налази у Мокром код Пала на слободи. Према незваничним информацијама из МУП-а Републике Српске, Милинковић је пуштен јер није било доказа за његово задржавање.

Извор близак истрази испричао је да полиција у Сарајеву, али и у РС, потенцијалне осумњичене тражи међу познатим крадљивцима аутомобила.

- Ради се о особама које су барем једном украле возило, као и људима који су организовали групе за крађу - појаснио је овај извор. Додао је да се претпоставља да су злочин починили професионалци јер за собом нису оставили много трагова.

- У "голфу" који су покушали украсти нису пронађени ДНК трагови. Према неким информацијама и доказима, имали су рукавице и фантомке - казао је овај извор. 

У МУП-у и Тужилаштву Кантона Сарајево јуче су потврдили да је у оквиру истраге убиства полицајаца до сада испитано 49 особа. Додали су да је, између осталог, претресено 12 локација на подручју Републике Српске.

- У акцију проналаска починилаца кривичног дјела убиства двојице полицајаца која још траје, укључене су готово све полицијске агенције, међу којима су осим МУП КС и МУП РС, Федерална управа полиције, Агенција за истраге и заштиту (СИПА), Гранична полиција БиХ. Асистенцију пружа и Обавјештајно-безбједносна агенција - истакли су, не наводећи друге детаље.

Поводом убиства полицајаца Влада РС јуче је донијела одлуку да се данас прогласи Даном жалости у Српској.

- Влада и грађани РС изражавају саучешће и саосјећају са породицама страдалих због њиховог тешког губитка - саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Претходно је Савјет министара БиХ донио одлуку да се понедјељак прогласи Даном жалости у БиХ. Ова одлука донесена је након одлуке Федералне владе и Владе кантона Сарајево да се тај дан прогласи Даном жалости у ФБиХ и у КС.

Градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић такође је прогласио Дан жалости.

Полицајци су убијени у петак око пет часова, када су на њих, док су били у аутомобили у покрету, паљбу отворили крадљивци који су на паркингу у Гетеовој улици покушавали украсти "голф 6" хрватских регистарских таблица. Шеховић је погинуо на лицу мјеста, док је Вујиновић упркос напорима љекара неколико часова касније преминуо у сарајевском Клиничком центру.

Полицајци Адис Шеховић и Давор Вујиновић биће сахрањени данас на мезарју у Бућа потоку и гробљу Свети Јосип на Кошеву.

Грубеша

Министар правде БиХ Јосип Грубеша је казао да је напад на органе реда неопростив и казнена политика мора бити таква да се превентивно дјелује на све евентуалне починиоце да их одврати од напада на полицијске службенике и друге државне функционере.

- Сматрам да је ово напад на државу у цјелини јер ствара несигурност у цијелом друштву - казао је Грубеша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана