Policija o oružju u selu Matuzići: Nije riječ ni o kakvom skladištu

Srna
Policija o oružju u selu Matuzići: Nije riječ ni o kakvom skladištu

Doboj - Policija preduzima operativne mjere i radnje sa ciljem utvrđivanja identiteta lica koje se može dovesti u vezu sa odlaganjem oružja u privatnoj kući u selu Matuzići, u federalnoj opštini Doboj jug, potvrđeno je Srni iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Iz kantonalnog MUP-a kažu "da nije riječ ni o kakvom skladištu oružja, nego da je u napuštenoj kući, u kojoj vlasnik nije živio ni prije, ni tokom ni poslije rata, pronađena neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstva, dvije ručne bombe i puščana municija, koja je izuzeta i uništena od Specijalnog deminerskog tima Federalne uprave civilne zaštite".

U odgovoru Srni iz kantonalnog MUP-a dodaju da su nakon izvršenog uviđaja, u skladu sa uputama i smjernicama postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, preduzete aktivnosti sa ciljem utvrđivanja identiteta lica koje se može dovesti u vezu sa odlaganjem oružja koje je otkrivena prilikom izvođenja građevinskih radova na rušenju stare kuće.

Iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona nisu odgovorili na pitanja Srne kada je oružje pronađeno i zašto o tome javnost nije obaviještena.

Šef Odsjeka Federalne uprave Civilne zaštite za uništavanje eksplozivnih sredstava Sead Vrana ranije je rekao novinarima da su minsko-eksplozivna sredstva pronađena tokom rušenja privatne kuće i da su uništena u petak, 22. juna, te najavio da će biti nastavljena pretraga ove lokacije zbog sumnje da ima još naoružanja.

"Pronađeno je šest raketa za raketni bacač RPG7, dva ručna raketna bacača M80 64 milimetra, tri tromblonske mine, dvije ručne bombe, jedna improvizovana mina ratne proizvodnje i 1.350 metaka kalibra 7,62 milimetra", precizirao je tada Vrana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana