Policija često na nogama zbog nesavjesnih građana: Bombe lažne, pljačke fingirane

Nevena Bunić
Policija često na nogama zbog nesavjesnih građana: Bombe lažne, pljačke fingirane

Banjaluka - Policija u Srpskoj često je suočena sa lažnim prijavama krivičnih djela, a organi gonjenja su u najvećem broju slučajeva neopravdano dignuti na noge zbog dojava o postavljenim bombama.

Nesavjesni pojedinci, koji lažnim prijavljivanjem žele da izvuku korist, nanesu štetu konkurenciji ili se osvete, iz godine u godine obmanjuju policiju. Ipak, podaci Ministarstva unutrašnjih poslova RS govore da takvi slučajevi najčešće budu i rasvijetljeni i kažnjeni akteri koji su uznemirili javnost.

U prva četiri mjeseca ove godine policija je zabilježila 15 slučajeva lažnog prijavljivanja krivičnih djela, a polovina se odnosila na prijave o postavljenim bombama i eksplozivnim napravama.

- Imali smo sedam takvih slučajeva. Otkrili smo i tri lažna razbojništva i krađe, a lažno su prijavljivane i teške krađe i oštećenje tuđe stvari - kazala je portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova RS Danica Gnjatović.

Policija u Srpskoj lani je zaprimila čak 47 lažnih prijava nezakonitih radnji, a kao i ove godine najčešće su prijavljivani postavljanje bombe i krađe za koje se ispostavilo da nisu istinite.

- Bilo je 11 prijava teških krađa, a deset prijava se odnosilo na postavljanje eksplozivnih naprava za koje je utvrđeno da nisu tačne. Na listi lažnih prijava zabilježili smo i osam krađa, pet krađa automobila, tri razbojništva, jedno oštećenje tuđe stvari i devet drugih prijava krivičnih djela - kazala je Gnjatovićeva i dodala da u toku ove i prošle godine nije otkriveno lažno prijavljeno silovanje.

Lažna dojava digla je prije dva mjeseca policiju na noge i ispraznila Okružni sud u Banjaluci. Protivdiverzioni pregled je pokazao da je prijava bila lažna i da bombi nema ni traga. U trenutku alarmiranja organa gonjenja trebalo je da bude izrečena presuda Saši Vidoviću i Aleksandru Bulatoviću zbog ubistva Miroslava Lazarevića. Izricanje presude je odgođeno za nekoliko časova, ali im ometanje sudija nije pomoglo pa su dobili ukupno 39 godina zatvora.

Lažnu dojavu o postavljenoj bombi zaprimila je i bijeljinska policija, koja je intervenisala na koncertu pjevačice Aleksandre Prijović u krcatom salonu “Moskva” u etno-selu Stanišići. Prijava je zaprimljena 1. aprila u večernjim časovima, zbog čega su evakuisani gosti i zaposleni u salonu. Protivdiverzioni pregled je pokazao da se radi o lažnoj dojavi.

Najveća prijavljena šteta koja je nastala navodnom teškom krađom, a za koju je utvrđeno da se radi o lažnom prijavljivanju, iznosila je 37.000 KM. Ovaj slučaj desio se u avgustu prošle godine kada je Ljubisav Savić (62) policiji ispričao da mu je nepoznati lopov provalio u kuću u Šekovićima i ukrao 37.000 KM. Da bi prijava bila uvjerljivija, on je čak podmetnuo tragove, alatom oštetio stolariju u kući, a po dnevnoj sobi razbacao stvari. Policajcima je ispričao da mu je nestalo 12.700 evra i 12.000 KM. Inspektori su nedugo nakon toga utvrdili da je Savić sve slagao i fingirao pljačku.

Kazne

Iz policije upozoravaju da oni koje otkriju u lažnom prijavljivanju krivičnog djela mogu da završe iza rešetaka.

- Za ovo krivično djelo predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do dvije godine - rekli su u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana