Полиција често на ногама због несавјесних грађана: Бомбе лажне, пљачке фингиране

Невена Бунић
Полиција често на ногама због несавјесних грађана: Бомбе лажне, пљачке фингиране

Бањалука - Полиција у Српској често је суочена са лажним пријавама кривичних дјела, а органи гоњења су у највећем броју случајева неоправдано дигнути на ноге због дојава о постављеним бомбама.

Несавјесни појединци, који лажним пријављивањем желе да извуку корист, нанесу штету конкуренцији или се освете, из године у године обмањују полицију. Ипак, подаци Министарства унутрашњих послова РС говоре да такви случајеви најчешће буду и расвијетљени и кажњени актери који су узнемирили јавност.

У прва четири мјесеца ове године полиција је забиљежила 15 случајева лажног пријављивања кривичних дјела, а половина се односила на пријаве о постављеним бомбама и експлозивним направама.

- Имали смо седам таквих случајева. Открили смо и три лажна разбојништва и крађе, а лажно су пријављиване и тешке крађе и оштећење туђе ствари - казала је портпаролка Министарства унутрашњих послова РС Даница Гњатовић.

Полиција у Српској лани је запримила чак 47 лажних пријава незаконитих радњи, а као и ове године најчешће су пријављивани постављање бомбе и крађе за које се испоставило да нису истините.

- Било је 11 пријава тешких крађа, а десет пријава се односило на постављање експлозивних направа за које је утврђено да нису тачне. На листи лажних пријава забиљежили смо и осам крађа, пет крађа аутомобила, три разбојништва, једно оштећење туђе ствари и девет других пријава кривичних дјела - казала је Гњатовићева и додала да у току ове и прошле године није откривено лажно пријављено силовање.

Лажна дојава дигла је прије два мјесеца полицију на ноге и испразнила Окружни суд у Бањалуци. Противдиверзиони преглед је показао да је пријава била лажна и да бомби нема ни трага. У тренутку алармирања органа гоњења требало је да буде изречена пресуда Саши Видовићу и Александру Булатовићу због убиства Мирослава Лазаревића. Изрицање пресуде је одгођено за неколико часова, али им ометање судија није помогло па су добили укупно 39 година затвора.

Лажну дојаву о постављеној бомби запримила је и бијељинска полиција, која је интервенисала на концерту пјевачице Александре Пријовић у крцатом салону “Москва” у етно-селу Станишићи. Пријава је запримљена 1. априла у вечерњим часовима, због чега су евакуисани гости и запослени у салону. Противдиверзиони преглед је показао да се ради о лажној дојави.

Највећа пријављена штета која је настала наводном тешком крађом, а за коју је утврђено да се ради о лажном пријављивању, износила је 37.000 КМ. Овај случај десио се у августу прошле године када је Љубисав Савић (62) полицији испричао да му је непознати лопов провалио у кућу у Шековићима и украо 37.000 КМ. Да би пријава била увјерљивија, он је чак подметнуо трагове, алатом оштетио столарију у кући, а по дневној соби разбацао ствари. Полицајцима је испричао да му је нестало 12.700 евра и 12.000 КМ. Инспектори су недуго након тога утврдили да је Савић све слагао и фингирао пљачку.

Казне

Из полиције упозоравају да они које открију у лажном пријављивању кривичног дјела могу да заврше иза решетака.

- За ово кривично дјело предвиђена је новчана казна или казна затвора до двије године - рекли су у Министарству унутрашњих послова РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана