Policajce udaraju, grizu, grebu i sijeku

Goran Obradović
Policajce udaraju, grizu, grebu i sijeku

Banjaluka - Policajci u Republici Srpskoj često su bili mete napada, u kojima je jedan poginuo, a više ih je zadobilo teške ili lakše povrede u prvih šest mjeseci ove godine.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova RS Mirna Šoja rekla je da je od januara počinjeno 26 napada na službena lica u obavljanju službenih dužnosti, što je za pet manje nego u istom periodu 2013. godine.

- Evidentirano je i 11 slučajeva sprečavanja službenog lica u vršenju službene radnje, što je za četiri manje nego prošle godine - istakla je Šoja.

Direktor policije RS Gojko Vasić rekao je da je, iako je broj napada u opadanju, svaki slučaj poseban i da ih je teško uporediti jedan sa drugim.

- Najefikasniji način zaštite su sankcije. Prema novim izmjenama zakona, sada ćemo imati mogućnost da onima koji napadaju ili ometaju službeno lice u vršenju zadataka možemo izreći zatvorsku kaznu do 60 dana - istakao je Vasić.

On je dodao da je to najefikasniji način da se spriječe napadi na policajce i da se ovim lica odvraćaju od napada, a sve druge kazne su manje efikasne.

Najčešći napadi na policajce bili su prilikom intervencija zbog narušavanja javnog reda i mira, zatim kontrole i regulisanja saobraćaja, hapšenja, legitimisanja i pretresa.

Policajac Vladislav Mijović zadobio je teške povrede u tuči do koje je došlo 26. aprila u Foči, a od teških povreda preminuo je poslije nekoliko dana u Kliničkom centru u Sarajevu. U trenutku obračuna, on nije bio na dužnosti.

Jedan od najtežih napada na policajce bio je polovinom juna kada su za sada nepoznate osobe postavile eksplozivnu napravu ispred kuće načelnika Sektora kriminalističke policije Ljubiše Spasojevića u ulici Jug Bogdana na Palama.

Tom prilikom nije bilo povrijeđenih, ali je na kući pričinjena veća šteta.

Načelnik Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević rekao je nedavno da se može uskoro očekivati hapšenje osumnjičenih za ovaj napad.

Za samo jedan vikend početkom jula počinjeno je nekoliko teških napada na policajce. Tom prilikom napadači su grizli, grebali, sjekli i prijetili policajcima.

Policija je tada na putu iz Dervente prema Prnjavoru pokušala da zaustavi automobil koji se kretao neprilagođenom brzinom, ali vozač se nije zaustavio i pobjegao je. Kada je poslije potjere uhapšen, počeo je da vrijeđa policajce, zatim je ugrizao jednog od njih, a drugog posjekao oštrim predmetom. Prilikom pregleda utvrđeno je da napadač boluje od hepatitisa C i da je namjerno pokušao da zarazi policajce. U druga dva slučaja napadači su udarali šakama i nogama policajce i vrijeđali ih.

Polupali vozilo

Policija je polovinom marta ove godine uhapsila četvoricu mladića, od kojih su dvojica bila maloljetna, zbog toga što su napali policajce kod pekare "Tadić" u ulici Petra Kočića u Banjaluci.

Mladići su tada prvo vrijeđali policajce, zatim ih gađali kamenjem, a jedan od njih je policajca udario šakom u glavu. Potom su se popeli i skakali po policijskom automobilu i pričinili veliku štetu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana