Полицајце ударају, гризу, гребу и сијеку

Горан Обрадовић
Полицајце ударају, гризу, гребу и сијеку

Бањалука - Полицајци у Републици Српској често су били мете напада, у којима је један погинуо, а више их је задобило тешке или лакше повреде у првих шест мјесеци ове године.

Портпарол Министарства унутрашњих послова РС Мирна Шоја рекла је да је од јануара почињено 26 напада на службена лица у обављању службених дужности, што је за пет мање него у истом периоду 2013. године.

- Евидентирано је и 11 случајева спречавања службеног лица у вршењу службене радње, што је за четири мање него прошле године - истакла је Шоја.

Директор полиције РС Гојко Васић рекао је да је, иако је број напада у опадању, сваки случај посебан и да их је тешко упоредити један са другим.

- Најефикаснији начин заштите су санкције. Према новим измјенама закона, сада ћемо имати могућност да онима који нападају или ометају службено лице у вршењу задатака можемо изрећи затворску казну до 60 дана - истакао је Васић.

Он је додао да је то најефикаснији начин да се спријече напади на полицајце и да се овим лица одвраћају од напада, а све друге казне су мање ефикасне.

Најчешћи напади на полицајце били су приликом интервенција због нарушавања јавног реда и мира, затим контроле и регулисања саобраћаја, хапшења, легитимисања и претреса.

Полицајац Владислав Мијовић задобио је тешке повреде у тучи до које је дошло 26. априла у Фочи, а од тешких повреда преминуо је послије неколико дана у Клиничком центру у Сарајеву. У тренутку обрачуна, он није био на дужности.

Један од најтежих напада на полицајце био је половином јуна када су за сада непознате особе поставиле експлозивну направу испред куће начелника Сектора криминалистичке полиције Љубише Спасојевића у улици Југ Богдана на Палама.

Том приликом није било повријеђених, али је на кући причињена већа штета.

Начелник Центра јавне безбједности Источно Сарајево Раденко Васиљевић рекао је недавно да се може ускоро очекивати хапшење осумњичених за овај напад.

За само један викенд почетком јула почињено је неколико тешких напада на полицајце. Том приликом нападачи су гризли, гребали, сјекли и пријетили полицајцима.

Полиција је тада на путу из Дервенте према Прњавору покушала да заустави аутомобил који се кретао неприлагођеном брзином, али возач се није зауставио и побјегао је. Када је послије потјере ухапшен, почео је да вријеђа полицајце, затим је угризао једног од њих, а другог посјекао оштрим предметом. Приликом прегледа утврђено је да нападач болује од хепатитиса Ц и да је намјерно покушао да зарази полицајце. У друга два случаја нападачи су ударали шакама и ногама полицајце и вријеђали их.

Полупали возило

Полиција је половином марта ове године ухапсила четворицу младића, од којих су двојица била малољетна, због тога што су напали полицајце код пекаре "Тадић" у улици Петра Кочића у Бањалуци.

Младићи су тада прво вријеђали полицајце, затим их гађали камењем, а један од њих је полицајца ударио шаком у главу. Потом су се попели и скакали по полицијском аутомобилу и причинили велику штету.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана