Policajce tuku, ujedaju i prijete im pištoljima

Nebojša Tomašević
Policajce tuku, ujedaju i prijete im pištoljima

Banjaluka - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske postali su česta meta nasilnih, obijesnih i žestokih momaka koji ne biraju sredstva kojim napadaju čuvare reda.

Crne statistike govore da su napadači na policiju nasrtali oružjem, automobilima pod punim gasom ali i golim pesnicama, nogama, palicama i stolicama.

Prema podacima MUP-a Republike Srpske, napadači su na policiju najčešće nasrtali na trgovima i ulicama prilikom smirivanja tuča i remećenja reda i mira.

- Samo prošle godine evidentirano je 35 napada na policijske službenike. Tokom tih napada pet policajaca je povrijeđeno teže, a 20 lakše. U sedam slučajeva policajci su napadani prilikom uspostavljanja narušenog javnog reda i mira. Sedam napada je zabilježeno prilikom hapšenja osumnjičenih, šest prilikom kontrole i regulisanja saobraćaja, a 12 napada je zabilježeno u ostalim slučajevima u kojima su postupali policajci - kazala je portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Danica Gnjatović.

Dodala je da je zabilježen i napad na policijskog službenika prilikom kriminalističke obrade osumnjičenog lica. Prema njenim riječima, u toku 2016. godine evidentirano je 39 napada na policijske službenike.

- U tim napadima dva policajca su povrijeđana teže, a 34 su zadobila lakše  povrede. Od tog broja, u 15 slučajeva policajci su napadani prilikom uspostavljanja narušenog reda i mira, a  u osam slučajeva prilikom hapšenja. Zabilježena su i četiri napada na policiju prilikom regulisanja saobraćaja - rekla je Gnjatovićeva.

Najbizarniji i najneobičniji napad u kojem je pijani napadač ugrizao policajca desio se lani u avgustu kod Srpca. Policija je intervenisala u obezbjeđenju i istrazi saobraćajne nesreće, odnosno u sudaru "opel venta" i mopeda tokom kojeg je povrijeđen maloljetnik. Vozač "venta" Zoran D. iz Srpca zatečen je na mjestu nesreće, pa je rađen alko-test. Utvrđeno je da u krvi ima 2,44 promila alkohola. Kada mu je saopšteno da će biti uhapšen, on je, kako bi izbjegao da mu stave lisice na ruke, nasrnuo na policiju, oborio jednog policajca na asfalt i ujeo ga za ruku. Ovakvi i slični primjeri pokazatelji su kakvim rizicima su svakodnevno izloženi "čuvari reda" tokom obavljanja svoje dužnosti.

Ekstremni slučajevi napada na policijske službenike zabilježeni su  na području Šipova i Dervente. Tako su Danijel D. i Željan S. ukradenim "pasatom" udarili i teže povrijedili policajca koji je pokušao da ih zaustavi u Gornjim Kolibama kod Dervente. Nakon toga, ovaj dvojac je sletio vozilom i udario u stub rasvjete, pa su tad i uhapšeni. U Šipovu je Stevo T. vozilom "kedi" udario policajca koji ga je kontrolisao zbog prijave da je ranije prijetio sugrađanki u ovom gradu. Njega je patrola nakon prijave prijetnji uočila u Njegoševoj ulici u Šipovu i zaustavila u namjeri da ga kontrolišu i ispitaju zašto je prijetio sugrađanki. Jedan policajac mu je prišao i zatražio dokumenta, dok je drugi bio ispred vozila. Osumnjičeni je odbio da im preda lična dokumenta te je naglo krenuo vozilom i njime po nogama zakačio policajca koji se nalazio ispred automobila i pobjegao.

U namjeri da izbjegne hapšenje zbog krađe, na policajce je nasrnuo i Mirko K. iz Laktaša. On je, kada su pokušali da ga uhapse, izvukao pištolj i prislonio ga policajcu na glavu, rekavši mu da će ga ubiti ako ga ne pusti. Sve se odigralo kada su policajci zaustavili BMNj u kojem je Kukić bio suvozač, a za volanom je bio Goran B. Policija je sumnjala da je  vozilo učestvovalo u krađi, pa ih je i zaustavila. Dok su službenici kontrolisali vozača Gorana B., suvozač je izašao i počeo da bježi, a za njim je krenuo policajac, koji ga je sustigao. Tad je Mirko K. izvukao pištolj i zaprijetio policajcu te je uspio pobjeći, ali je kasnije uhapšen.

Kazne

Prema novom Krivičnom zakoniku Republike Srpske, za napad na policajca, odnosno službeno lice u vršenju službene dužnosti, može biti izrečena novčana ili kazna zatvora do pet godina. Zakon predviđa da napadaču može biti izrečena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina ukoliko je službenom licu nanesena povreda ili mu je prijećeno oružjem. Međutim, napadač može biti oslobođen krivice ako je bio pod nezakonitim ili grubim postupanjem službenog lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana