Полицајац Његош Ђекановић извукао младића из Врбаса па наставио да патролира градом

Невена Бунић
Полицајац Његош Ђекановић извукао младића из Врбаса па наставио да патролира градом

Бањалука - Видјели смо особу како плута по средини ријеке. Нисам се двоумио, скинуо сам униформу и скочио за младићем који се опирао хладном и дубоком Врбасу.

Ово је испричао полицајац Његош Ђекановић (30) из Кнежева који је у ноћи између недјеље и понедјељка спасао живот суграђанину Д. Д. (26) који је скочио у Врбас с моста у Слатинској улици у бањалучком насељу Траписти. Храбри радник Полицијске управе Бањалука испричао је да се драматична акција спасавања одиграла око 00.50 часова, а трајала је неколико минута. Полиција је добила анонимну дојаву да се на мосту налази мушкарац који намјерава да скочи у ријеку. По доласку патроле, он је већ био скочио у хладни Врбас. Полицајци су га уочили како плута низводно од моста па је Ђекановић, ризикујући властити живот, ускочио у ријеку за њим.

- Упалили смо батерије и кренули уз обалу. Уочили смо га како се опире и покушава да се извуче из ријеке. Вода га је брзо носила, а и поприлично је дубока на том мјесту. Он није дозивао помоћ јер је највјероватније био у шоку. Нисам се двоумио ни момента. Скинуо сам униформу, допливао до младића и повукао га на обалу. Тада нисам размишљао о неким тешким посљедицама за себе - испричао је Ђекановић.

Младић је након извлачења на обалу био свјестан и искашљао је воду, а убрзо су дошли ватрогасци и хитна помоћ.

- Срећом, није био теже повријеђен. Након тога превезен је у болницу, а ја сам наставио са послом. Обукао сам службено одијело и завршио смјену до седам часова - казао је Ђекановић и додао да није имао промрзлине или друге здравствене проблеме због пливања у хладној ријеци.

Овај скромни полицајац каже да не мисли да је овим чином направио неки посебно хуман чин. Истиче да је дужност свих полицајаца да помажу унесрећенима и да спасавају животе.

- Народ често заборавља колико је полицијски посао стресан и колико може бити опасан. Свакодневно се сусрећемо са разним ситуацијама. Нису то само кривична дјела, већ и ситуације гдје морамо да помогнемо људима. И раније сам спасавао унесрећене, а ово је први пут да сам скочио у ријеку да спасем неког. Када би се поновила слична ситуација, опет бих урадио исто - казао је Ђекановић.

У Полицијској управи Бањалука похвалили су колегу због хуманог чина.

- Ђекановић је овим чином показао висок степен професионалности, храбрости и хуманости. Ризиковао је сопствени живот када је по мраку скочио у хладан Врбас и спасао унесрећеног. Овакви и слични примјери показују да су наши службеници стално изложени различитим изазовима, али да су увијек спремни да помогну - навели су у Полицијској управи Бањалука.

Ђекановић ради као полицајац од 2012. године, а тренутно је запослен у Полицијској станици Лазарево. До сада није званично добијао похвале и награде због хуманих чинова, али како истиче, раније је добијао похвале од колега и познаника, и та признања му подједнако значе.

Младић

Младић који је скочио у Врбас превезен је Универзитетски клинички центар РС у Бањалуци.

- Након прегледа пацијент је збринут на Клиници за психијатрију - саопштено је из УКЦ РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана