Покушај атентата на Хозановића: Бомба експлодирала кад је кренуо у џамију

nezavisne.com
Покушај атентата на Хозановића: Бомба експлодирала кад је кренуо у џамију

Цазин - Када је Рифет Хозановић, предсједавајући Градског вијећа Цазин, у четвртак око три сата упалио аутомобил и кренуо да се одвезе у градску џамију на јутарњу молитву, дошло је до експлозије, али је он у овом нападу остао неповријеђен.

Експлозивна направа, а највјероватније је у питању бомба, експлодирала је испод његовог аутомобила шкода октавија. Експлозија је оштетила аутомобил, а детонација је пробудила и узнемирила становнике околних зграда.

У разговору за “Независне” Хозановић каже како је експлозија одјекнула након што је ауто прешао неколико метара и да је направа била причвршћена за предњи десни точак.

“Рекли су ми како је највјероватније у питању била ручна бомба која се активирала конопцем којим је била везана. У овоме тренутку не бих давао никакве изјаве о овом догађају, то су ме замолили и припадници полицијских агенција које спроводе истрагу, али је недвосмислено да се ради о неуспјелом атентату”, истакао је Хозановић.

У МУП-у УСК истичу како још утврђују о којој врсти експлозивне направе се ради.

“У Улици Изета Нанића, испред зграде у којој живи Р.Х. (48), односно испод возила шкода октавија, постављена је експлозивна направа. Оштећено је то возило, као и неколико возила која су се налазила у близини”, рекла је портпарол МУП-а УСК Снежана Галић.

На лице мјеста су убрзо послије експлозије дошли полиција и криминалистички инспектори те су неколико сати трајале увиђајне радње, док је дежурни кантонални тужилац овај догађај окарактерисао као кривично дјело убиства у покушају.

У Тужилаштву УСК су саопштили како ће више детаља о овом догађају бити познато и саопштено када се обаве све истражне радње.

Реакције

И док истражни органи раде на овом случају, стижу реакције, па тако у саопћењу А-СДА, чији је Хозановић истакнути члан и један од оснивача, стоји да немају сумње да се ради о атентату који је политички обојен.

“Свједоци смо да је предизборна кампања узела маха извлачећи из појединаца најгоре људске особине. Тренутна власт која то неће бити након октобра је довела Унско-сански кантон до анархије, сигурносна ситуација у кантону никад није била гора. Подметање експлозивне направе испод аутомобила оца двоје дјеце је чин који показује да борба за фотеље нема цијену, па чак ни када је у питању угрожавање живота”, истиче се у саопштењу А-СДА, те позивају све институције да што хитније нађу одговорне за овај напад на Хозановића.

Овај догађај су у својим саопћењима осудиле и друге политичке партије.

Иначе, Рифет Хозановић је једна од најконтроверзнијих личности на политичкој сцени УСК и “сива еминенција” овдашњих политичких процеса. У жижу јавности први пут је доспио 1998. године, када је оптужен да је у Цазину организирао батинање Хариса Силајџића, који је тада напустио СДА и основао Странку за БиХ. Хозановић је, међутим, ово негирао, да би прије 10 година, скупа с неколицином незадовољника унутар цазинске СДА напустио ову политичку партију и формирао А-СДА, која је већ на наредним локалним изборима преузела власт у овом граду и од тада влада Цазином.

У свим протеклим годинама ова политичка странка јача. Такођер, Хозановића помињу и у корупцијским аферама, а пресудом Кантоналног суда у Бихаћу прије шест година осуђен је на условну казну од шест мјесеци затвора због проневјере 73.000 марака у хуманитарној организацији “Мерхамет” у Цазину, чији је тада био предсједник.

У протеклим годинама обнашао је низ политичких функција, а добри познаваоци прилика кажу како се без његовог знања и одобрења у овом граду не може донијети нити једна важнија одлука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана