Почело суђење руководиоцима РУГИП-а: Самовољно раздијелили градску имовину

Небојша Томашевић
Почело суђење руководиоцима РУГИП-а: Самовољно раздијелили градску имовину

Бањалука - Град Бањалука није био укључен у поступке Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) у предметима "Наш дом" и "Грађа" нити у доношење рјешења којима су поменута привредна друштва стекла право својине на некретнинама којима је располагао град.

Ово је у свом свједочењу у бањалучком Окружном суду изјавила шефица Одсјека за правна питања и прописе Градске управе Бањалука Наташа Вукмировић.

Према њеним ријечима, за спорне поступке град је сазнао тек након ургенције градоначелника који се обратио  РУГИП-у.

Њеним свједочењем почело је суђење руководиоцима и сарадницима у РУГИП-у који су оптужени да су разним малверзацијама оштетили град Бањалуку за око 7,43 милиона марака. Оптужени су помоћник директора РУГИП-а Александар Деурић, начелник Одјељења за надзор у управи бањалучке јединице РУГИП-а Драган Груловић, те више стручне сараднице за правне послове Дорис Кременовић и Жељка Милинковић.

- Рјешењем РУГИП-а из 2013. године некретнине у Грчкој улици су додијељене  фирми "Наш дом". Тек када смо добили захтјев  фирме "Наш дом" да им предамо објекат упознати смо да постоји правоснажно рјешење којим су добили право власништва. РУГИП и поред бројних захтјева није нам достављао правоснажно рјешење о праву власништва док градоначелник није интервенисао - казала је Вукмировићева.

Додала је да су им из РУГИП-а поручивали да нису странка у поступку већ да је то Правобранилаштво Републике Српске.

Још је истакла да град није био обавијештен да је почео, нити да је окончан поступак у којем су градско земљиште и некретнине прешли у приватне руке а одбрана је сматрала да град није ни морао бити информисан, јер га је у њему заступало Правобранилаштво РС.  По одбрани  у овом случају постоје двије различите пресуде Окружног суда Бањалука. Према једној усвојен је захтјев града да због неучешћа у поступку буде оспорено рјешење о утврђивању права власништва у предмету "Наш дом". Док је друга пресуда различита и суд је мишљења да је град у спорним процесима имао заступника у виду правобраниоца РС.

Оптужнице

Оптужница терети Деурића, Груловића и Кременовићеву да су незаконито омогућили фирми "Наш дом" да стекне право својине над објектима у Грчкој улици чиме је град оштећен за 2,18 милиона КМ. Груловић и Кременовићева се још терете да су незаконито омогућили да фирма "Грађа" стекне право власништва над парцелом од 33.000 квадрата чиме је Бањалука оштећена за 5,25 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана