Пљачкаши украли 400.000 КМ и ранили 16 особа

Небојша Томашевић
Пљачкаши украли 400.000 КМ и ранили 16 особа

Бањалука - Маскирани разбојници током прошле и у прва четири мјесеца ове године повриједили су 16 особа и отели више од 400.000 КМ.

Према подацима полиције, у походима пљачкаша двије особе задобиле су теже, а 14 лакше повреде.

У Министарству унутрашњих послова Републике Српске казали су да је у прва четири мјесеца ове године почињено 21 разбојништво, у којима је однесено 84.907 КМ. У тим акцијама пљачкаша, кажу у полицији, једна особа повријеђена је теже, а четири лакше. Истакли су да је у истом периоду током истраге расвијетљено осам разбојништава, као и пет истих кривичних дјела из ранијег периода.

- Прошле године почињено је 77 разбојништава у којима је теже повријеђена једна, а лакше 14 особа. Полицији је пријављено да су пљачкаши отели 380.681 КМ - наведено је у полицијском извјештају о безбједности у прошлој години.

Према том извјештају, разбојницима су у посљедње вријеме "најдраже" мете постале продавнице, спортске кладионице и бензинске пумпе. Иако су ранијих година на мети пљачкаша биле банке и поште, током прошле и у прва четири мјесеца ове године они су их углавном избјегавали. Према полицијским "црним" статистикама, у прва четири мјесеца ове године пљачкане су продавнице, куће, угоститељски објекти и киосци. На мети пљачкаша било је и седам бензинских пумпи, златара и пошта. Током ове године највећи плијен однесен је 16. марта из златаре "Стојановић" у Приједору. Тог дана за непуна два минута још непознати пљачкаш, пријетећи скраћеном пушком, од раднице је украо злато вриједно 55.000 КМ. Био је маскиран. На глави је имао качкет, а лице је сакрио крагном јакне. Након што му је из страха радница предала златнину и други накит, он је брзо побјегао, не узевши новац из касе.

Портпаролка МУП-а Српске Даница Гњатовић нагласила је да се смањује број разбојништава.

- Прошле године од јануара до априла почињено је 31 разбојништво, што је за 10 више него у истом периоду ове године. Осим тога, лани је, за разлику од годину раније, за скоро 19 одсто смањена штета причињена у разбојништвима - казала је Гњатовићева.

Додала је и да је полиција ове године успјела и да открије ко је 12. јануара опљачкао пословницу "Пошта Српске" у бањалучком насељу Врбања, из које је тада однесено 5.000 КМ.

- Због ове пљачке ухапшена су два лица и против њих је поднесен извјештај надлежном тужилаштву - казала је Гњатовићева.

Током прошле године највише новца, око 100.000 КМ, разбојници су отели од дилера девиза Владимира К. Њему су док је излазио из мјењачнице у центру Бањалуке пришле двије маскиране особе са фантомкама на главама те га одмах напале и отеле торбу са новцем. Након тога, побјегли су на мотору. Све је трајало врло кратко, тако да у први тренутак нико од пролазника није ни схватио да је човјек опљачкан. Једина банка која је лани била на мети разбојника је "Уникредит", у близини Градског моста у Бањалуци, а која је опљачкана 15. децембра. Тада су два маскирана разбојника упала у банку и пријетећи оружјем затражила од радника да им предају новац. Од страха раднице су им дале око 13.000 КМ, а они су затим на мотору побјегли у непознатом правцу.

Оружје

Према подацима МУП-а РС, маскирани разбојници су пљачке чинили пријетећи пиштољима и ножевима, а неријетко су у своје походе ишли и голоруки и користили снагу да опељеше жртве.

- Током прва четири мјесеца ове године починиоци су у два случаја користили оружје, у пет снагу, док су у 14 случајева тражили новац пријетећи жртвама само ријечима - рекли су у полицији.

Већина разбојништава почињена је у вечерњим часовима, када су пљачкаши најчешће маскирани упадали у радње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана