Пљачкаши аустријском пензионеру поломили вилицу

Небојша Томашевић
Пљачкаши аустријском пензионеру поломили вилицу

Бањалука - Држављанин Србије Предраг Ивановић (25) из Ужица и седамнаестогодишњак ухапшени су због сумње да су брутално претукли и опљачкали старца Остоју Милаковића (80) у његовој кући у селу Кмећани код Бањалуке, којем су чак поломили и вилицу.

Према незваничним информацијама, претпоставља се да је осим њих у пљачки учествовала још најмање једна особа, за којом се трага.

Извор близак истрази је казао да је овај двојац ухапшен у Фочи и да се ради о особама из Србије које су кренуле да побјегну преко границе.

- Претпоставља се да су имали некога ко познаје Остоју. На то указује и чињеница да су пљачкаши директно ишли у његову кућу, као да су тачно знали гдје треба да уђу. Вјероватно им је неко рекао да он има новаца јер је аустријски пензионер, те их је наводио куда и како да дођу до њега - казао је извор близак истрази.

Пљачкаши су у кућу Милаковића, који иначе живи сам, упали у четвртак ујутро око девет часова и одмах по уласку крвнички га претукли тражећи паре.

- Старцу су нанијели више тешких повреда по цијелом тијелу, а колико су га брутално тукли види се по траговима крви којих има по цијелој кући. Након што су пљачкаши побјегли, Остоја је ипак смогао снаге да позове комшије и каже им да је претучен. Тај позив му је можда спасио живот, јер ко зна да ли би са тако тешким повредама успио да дочека помоћ - казао је овај извор.

Према његовим ријечима, полиција је у кући затекла све испретурано и поразбијано, а трагова крви је било на све стране.

Полицајци су током увиђаја у кући опљачканог пронашли свега 50 евра, али се не зна колико су пљачкаши однијели, с обзиром на то да је старац одмах превезен у болницу и није могао дати изјаву.

Мјештани причају да је на дан пљачке селом кружио бијели аутомобил "фијат", односно нови "фићо", регистарских ознака из Ужица. Они вјерују да су у том возилу били пљачкаши.

- Тај аутомобил виђен је прије него што се Остоја јавио комшијама и рекао да је опљачкан. Чуо сам да су пљачкаши ухапшени у Фочи, али не знам детаље, ни ко су ни шта су - казао је предсједник Мјесне заједнице Кмећани Раде Козомара.

Према непотврђеним информацијама, ухапшене су особе са "фијатом" ужичких ознака који је заустављен у Фочи.

- Чуо сам да су ухапшени из Србије и вјерујемо да они имају везе с пљачком, али то ће ваљда полиција разоткрити. Прича се да је у том "фијату", док је кружио селом, било петоро људи. Чак су једног мјештанина Кмећана питали куда се иде за Сарајево. Вјерујемо да је међу њима био неко ко је знао да је Остоја добростојећи, те да су због тога и одлучили да га опљачкају - казао је један Остојин комшија.

У Кмећанима сазнајемо да је Милаковић недавно купио и кућу, па се претпоставља да су пљачкаши то знали и вјеровали да има новаца.

Комшије и рођаци опљачканог старца кажу да је он живио сам откако му је преминула супруга прије десетак година. Његова кућа је више од стотинак метара удаљена од других, које су поприлично разуђене, па нико није видио када су пљачкаши ушли у Милаковићев посјед.

- Има три сина и три кћерке и већина их борави у иностранству. Само једна кћерка живи у Бањалуци. Добар је комшија, са свима је у добрим односима и ником се није замјерио. Ово је сигурно урадио неко са стране уз помоћ домаћих ситних лопова - казао је један рођак опљачканог Остоје Милаковића.

У Полицијској управи Бањалука су потврдили да им је 6. децембра пријављено да је почињено разбојништво у мјесту Кмећани код Бањалуке.

- Непознате особе су напале и повриједиле осамдесетогодишњака у његовој кући. Током истраге ухапшена су два лица, а повријеђени је превезен у Универзитетски клинички центар Републике Српске у Бањалуци - саопштено је из полиције.

Додали су да је о свему обавијештено бањалучко Окружно тужилаштво, под чијем надзором се води истрага. Нису наводили више детаља, као ни идентитет ухапшених.

Клинички

Из Универзитетског клиничког центра Републике Српске, наводећи иницијале, у петак је саопштено да је Остоја Милаковић стабилно, али нису могли да говоре о даљим прогнозама.

- Пацијент О. М. (80) довезен је у Ургентни центар возилом Дома здравља Бањалука 6. децембра око 13.50 часова. Примљен је у стању политрауме и одмах је збринут и хоспитализован у Служби за неурохирургију УКЦ-а РС. Све прогнозе у вези са његовим здравственим стањем су преурањене - наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана