Педофил тражио од мајки слике наге дјеце

Милијана Латиновић
Педофил тражио од мајки слике наге дјеце

Бањалука - Након што је лажни доктор, који се представља као Мирела Артуновић Милошевић из Беча, понудио родитељима у "Фејсбук" групи "Маме Бањалуке" љекарске савјете за њихову дјецу, тражећи да му пошаљу голишаве фотографије малишана, случај је пријављен полицији.

Због сумњи да се иза профила скрива педофил, овај случај узнемирио је многе родитеље. Мајке које су ступиле у контакт са лажним доктором тврде да су посумњале да је ријеч о педофилу након што им је затражио фотографије гениталија дјеце како би им, наводно, дао савјет.

Једна од чланова групе Ивана Шешић испричала нам је да се перверзњак јавио у групу, представио као доктор и навео да маме са њим могу контактирати у случају да затребају мишљење доктора за дјецу узраста до 18 година.

- Неколико жена је контактирало са том особом, а за сваки проблем који су јој изнијеле тражила је да сликају полни орган дјетета и сва се прича сводила на то - испричала је она.

Истиче да је мамама окупљеним у "Фејсбук" групи то постало сумњиво, послије чега су све објавиле јавно у групи како би упозориле остале на опасност. Одмах након тога "Фејсбук" профил наводног доктора је деактивиран.

- Расправљајући о овој теми схватиле смо да се та особа јављала и раније са истим објавама, али под другим именом. Жене које су биле у контакту с том особом сачувале су поруке и све ће однијети у полицију у нади да ће они пронаћи овог психопату - казала је Шешићева.

Једна од мајки, која је размијенила поруке са лажним доктором, Д. М. цијели случај је јуче пријавила полицији.

- Све сам пријавила полицији, а тој "жени" сам намјерно одговарала на поруке и испитивала је да будем сигурна да ли је у питању нека луђакиња или педофил и упозорила сам друге маме - испричала је Д. М.

Она је рекла да јој се лажни доктор први јавио и питао за дијете те да је била сигурна да је ријеч о педофилу кад јој је тражио фотографију гениталија дјетета.

Начелник Одјељења за односе с јавношћу у Министарству унутрашњих послова РС Мирна Миљановић потврдила је да је овај случај јуче пријављен.

- Обавијестићемо надлежног тужиоца Окружног тужилаштва Бањалука како би оцијенио да ли постоје елементи кривичног дјела, на основу чега ћемо наставити даљу провјеру - казала је Миљановићева.

Наглашава да вид комуникације, који је остварен између дотичне особе и мајки, упућује на модел комуникације који иначе имају предатори да задобију повјерење другог лица.

- Чим се тај профил повукао, показује да је лажни, али свакако треба све провјерити како би то дефинитивно било потврђено - рекла је Миљановићева.

Додаје да је у првих осам мјесеци ове године евидентирано пет кривичних дјела насиља над дјецом путем интернета, од чега се три односе на производњу, посједовање и приказивање дјечје порнографије, а два су искоришћавање дјеце и малољетних лица за порнографију.

У Министарству правде РС истичу да радна група задужена за израду Кривичног закона РС, у којем ће се наћи и одредбе које прописују вођење регистра педофила, интензивно ради на припремању овог законског рјешења.

Омбудсмани

У Институцији омбудсмана за дјецу РС истичу да су родитељи дужни пријавити полицији сваку ситуацију која може угрозити дијете.

- Фотографије дјеце никако не треба слати непознатим људима, нити давати било какве информације о дјетету - истакли су у овој институцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана