Peć prouzrokovala smrt oca, sina i prijatelja na jezeru Sniježnica kod Teočaka

Sanja Amidžić
Peć prouzrokovala smrt oca, sina i prijatelja na jezeru Sniježnica kod Teočaka

Teočak - Na zgarištu vikendice u kojoj su proteklog vikenda smrtno stradali Sanel Saša Ibrahimović (41), njegov maloljetni sin Vedin (13) i prijatelj Safet Mehić (51) na obali jezera Sniježnica kod Teočaka, pronađena je peć na drva, zbog čega se pretpostavlja da je ona prouzrokovala tragični požar.

Tragedija se dogodila u subotu oko 22 časa kada je vatra buknula u drvenoj vikendici u kojoj su najvjerovatnije u tim trenucima spavali Ibrahimović, njegov sin i Mehić, koji je vlasnik objekta.

Kako su rekli u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli, dežurni tužilac je nakon uviđaja naredio vještaku protivpožarne struke da utvrdi uzrok izbijanja vatre.

- U objektu tokom boravka preminulih nije bilo struje, tako da vještak elektrostruke neće ni raditi istragu. Obdukcijom je utvrđeno da su lica preminula usljed gušenja, a njihova tijela su kasnije u požaru potpuno ugljenisana - kazali su u Kantonalnom tužilaštvu.

Dodali su da tijela nastradalih nije moguće prepoznati, zbog čega će naknadno utvrđivati identitet nastradalih kako bi bili u potpunosti sigurni da se radi o pomenutim osobama.

Prema riječima očevidaca koji su bili sa druge strane jezera, vatra je izbila u večernjim satima i bukvalno je brzinom munje progutala drvenu vikendicu.

- Ugledali smo plamen, ali zbog nepristupačnog terena nismo odmah uspjeli stići da je pokušamo ugasiti. Nekako smo uspjeli da se probijemo do objekta, ali sve je bilo kasno. Našli smo samo pepeo - kazao je jedan od očevidaca koji nije želio da mu objavimo ime.

Dodao je da nisu znali koliko je osoba bilo u vikendici i da je to utvrđeno po dolasku nadležnih službi.

Prema njihovim riječima, drveni objekat napravio je Mehić, koji je tu dolazio na odmor i pecanje ribe, a kobnog dana u posjetu mu je došao i prijatelj sa djetetom.

Kako se još moglo čuti u Teočaku, Ibrahimović je živio u obližnjem Srednjem Trnovu sa još dva sina Alenom (14) i Tajsirom (12), koji su, na svu sreću, tada ostali kod kuće.

- Čula sam da su živjeli teško i jedva sastavljali kraj s krajem. Često su im u njihovom preživljavanju pomagali ljudi dobre volje, kao i sam Mehić, kupujući im osnovne životne namirnice - kazala je mještanka koja je željela da ostane anonimna.

Prema tamošnjih pričama, Ibrahimović se razveo od supruge prije deset godina, a djeca su ostala s njim. Ona se preudala i sada živi u Srbiji. Mehić je bio oženjen i živio je u Tuzli, dok mu supruga živi u inostranstvu.

Žrtve

U požarima ove godine širom BiH stradalo je više osoba. Numo Kaljanac (78) iz sela Zagrađa kod Olova smrtno je stradao prošle sedmice u požaru dok je palio korov na livadi. Iste sudbine bio je Nedo P. (79) iz Prnjavora, koji se 20. marta ugušio dimom dok je palio korov. Na sličan način tri dana kasnije stradao je i Dušan Oljača (77) iz Novog Grada. Ifeta O. (85) iz Srebrenika i njen dvoipogodišnji praunuk R. R. smrtno su stradali 8. marta kada je njihovu kuću zahvatio požar u izbjegličkom naselju Luke kod Srebrenika. Ovo su samo neki od slučajeva sa stradalima u požarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana