Pastir pao sa litice i poginuo

Sanja Amidžić
Pastir pao sa litice i poginuo

Prozor - Pastir Šaban Karadža (73) iz Prozora poginuo je kada je pao sa litice dok je čuvao stado ovaca u mjestu Ljuti potok kod Prozora.

Za starinu je bio koban udarac glavom o kamenito tlo. Tragedija se dogodila u srijedu ujutro, a kako se starina stropoštao niz liticu, biće poznato nakon policijske istrage.

- Za sada se zna da se radi o padu sa visine, ali pod kojim okolnostima se to dogodilo biće naknadno utvrđeno. Obdukcija je pokazala da je nesrećni čovjek imao više preloma lobanje i lomove po tijelu - kazali su u Opštinskom tužilaštvu u Konjicu.

Tijelo nastradalog je nakon obdukcije predato  porodici na ukop.

Da su se slične tragedije događale i ranije, govori podatak da je prije skoro dva mjeseca u kanjonu Grabovice kod Mostara poginuo planinar Dženan I. (39) iz Jablanice. On je hodao strmim terenom kanjona kada mu je ispod noge iskliznuo kamen, nakon čega je pao u provaliju duboku oko dvadeset metara. Usljed pada zadobio je teške povrede, a zaustavio se u rijeci Grabovici. Njegovo tijelo iz vode su izvukli vatrogasci.

Slične sudbine nekoliko mjeseci ranije bio je i lovac Kahro Memić iz Stjepan Polja kod Gračanice kada se, dok je obilazio lovačke čeke, okliznuo i pao niz liticu visoku 15 metara u mjestu Hatkina rupa kod Gračanice.

Njegovo tijelo pronašao je sinovac, koji je kobnog dana bio s njim, ali je u trenutku tragedije otišao da sebi i stricu donese sok za osvježenje.

Pad niz liticu bio je koban i za Milu Mitrića iz Šipova. On stradao u junu prošle godine kada se tokom proslave seoske slave masla u Ridu kod Šipova stropoštao niz liticu i poginuo. Njegovo tijelo pronašli su mještani, koji su primijetili da se nije vratio iz šumarka gdje je otišao radi fizioloških potreba.

Minska polja

Pastiri često stradaju nesrećnim slučajevima, a najčešće u minskim poljima. Posljednji primjer toga je smrt Fuada Smajlovića (21) iz Suvog Dola kod Travnika, koji je lani poginuo u Tramošnici kod Pelagićeva. On je otišao u šumarak po drva kako bi naložio vatru da se ugrije. Sijekući drvo sjekirom, u jednom momentu je promašio stablo i udario u tlo, aktiviravši minu koja je bila u žbunju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana