Пастир пао са литице и погинуо

Сања Амиџић
Пастир пао са литице и погинуо

Прозор - Пастир Шабан Караџа (73) из Прозора погинуо је када је пао са литице док је чувао стадо оваца у мјесту Љути поток код Прозора.

За старину је био кобан ударац главом о каменито тло. Трагедија се догодила у сриједу ујутро, а како се старина стропоштао низ литицу, биће познато након полицијске истраге.

- За сада се зна да се ради о паду са висине, али под којим околностима се то догодило биће накнадно утврђено. Обдукција је показала да је несрећни човјек имао више прелома лобање и ломове по тијелу - казали су у Општинском тужилаштву у Коњицу.

Тијело настрадалог је након обдукције предато  породици на укоп.

Да су се сличне трагедије догађале и раније, говори податак да је прије скоро два мјесеца у кањону Грабовице код Мостара погинуо планинар Џенан И. (39) из Јабланице. Он је ходао стрмим тереном кањона када му је испод ноге исклизнуо камен, након чега је пао у провалију дубоку око двадесет метара. Усљед пада задобио је тешке повреде, а зауставио се у ријеци Грабовици. Његово тијело из воде су извукли ватрогасци.

Сличне судбине неколико мјесеци раније био је и ловац Кахро Мемић из Стјепан Поља код Грачанице када се, док је обилазио ловачке чеке, оклизнуо и пао низ литицу високу 15 метара у мјесту Хаткина рупа код Грачанице.

Његово тијело пронашао је синовац, који је кобног дана био с њим, али је у тренутку трагедије отишао да себи и стрицу донесе сок за освјежење.

Пад низ литицу био је кобан и за Милу Митрића из Шипова. Он страдао у јуну прошле године када се током прославе сеоске славе масла у Риду код Шипова стропоштао низ литицу и погинуо. Његово тијело пронашли су мјештани, који су примијетили да се није вратио из шумарка гдје је отишао ради физиолошких потреба.

Минска поља

Пастири често страдају несрећним случајевима, а најчешће у минским пољима. Посљедњи примјер тога је смрт Фуада Смајловића (21) из Сувог Дола код Травника, који је лани погинуо у Трамошници код Пелагићева. Он је отишао у шумарак по дрва како би наложио ватру да се угрије. Сијекући дрво сјекиром, у једном моменту је промашио стабло и ударио у тло, активиравши мину која је била у жбуњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана