Pao Darko Šarić VIDEO

Darko Gavrilović
Pao Darko Šarić VIDEO

Beograd - Najveći narko-bos na Balkanu i jedan od najtraženijih kriminalaca u svijetu Darko Šarić pao je u utorak nakon četiri i po godine bjekstva.

Šarića, kojem se na teret stavlja šverc nekoliko tona kokaina i pranje novca, u Latinskoj Americi je locirala Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) Srbije nakon čega se on bezuslovno predao da bi bilo izbjegnuto nasilno hapšenje. Vođa klana čiji su kraci stigli i do Republike Srpske prebačen je iz Latinske Amerike u Crnu Goru gdje je zvanično uhapšen. Šarić je potom avionom prebačen na beogradski aerodrom i sproveden u Specijalni sud za borbu protiv organizovanog kriminala, gdje je saslušan. Sud mu je odredio pritvor do 60 dana, prije svega, zbog opasnosti od bjekstva. Vijeće je ocijenilo da i dalje stoje razlozi zbog kojih mu je pritvor određen u odsustvu 2010. godine kada je za njim raspisana i međunarodna potjernica. Šariću kao organizatoru kriminalne grupe za šverc kokaina prijeti kazna do 15 godina zatvora, a visoke kazne su mu zaprijećene i za ostala krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Lociranje i skrivanje

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je na vanrednoj sjednici Vlade Srbije, posvećenoj hapšenju pljevaljskog narko-bosa, da najveće zasluge za to pripadaju posebnoj radnoj grupi koja je djelovala u okviru BIA.

- Šarićev branilac je 24. februara ove godine ponudio nadležnim organima Srbije bezuslovnu predaju Šarića. To smo prihvatili iz nekoliko razloga - da ne bi dolazilo do odugovlačenja kroz ekstradicione postupke, da bismo izbegli svaku vrstu krvoprolića i da se Šarić nađe pred nadležnim organima - rekao je Vučić i dodao da Šarić ne može dobiti status svedoka saradnika, jer je optužen kao organizator kriminalne grupe.

Vučić je kazao da je ponosan na one koji su danonoćno radili da bi komplikovan posao bio obavljen.

- Mreža je praćena kroz različite evropske gradove i nekoliko puta su bežali za deset ili 15 sekundi. Zahvaljujem

partnerskim službama na saradnji, a posebno američkoj obaveštajnoj službi CIA i ministrima pravde Srbije i Crne Gore - rekao je Vučić.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je da se Šarić bezuslovno predao kad je postalo jasno da je lociran i da je njegovo hapšenje izvesno. Selaković nije mogao da otkrije tačnu lokaciju gdje je Šarić lociran i gdje se predao.

- Boravio je na teritoriji četiri zemlje Latinske Amerike, a bliže podatke u ovom trenutku ne možemo da iznesemo. Najvažnije je da je predaja bila apsolutno bezuslovna i da će doći do bezuslovnog vođenja postupka - istakao je Selaković.

On je istakao da se paralelno sa lociranjem radi hapšenja Šarića odvijao i pregovarački proces.

- Na Šarićevom lociranju i hapšenju se radilo devet meseci. Pregovarački proces je počeo kada je hapšenje postalo izvesno. Naši operativci locirali su njegovo kretanje na teritoriji nekoliko zemalja Latinske Amerike, i kada je hapšenje postalo izvesno, Ministarstvo pravde je pre mesec i po dobilo zahtev Šarićevog branioca za kontakt - naveo je Selaković.

On je podsjetio da je preduslov za čitavu akciju bio plan napravljen 13. juna 2013. godine kada je po direktnom Vučićevom nalogu u okviru BIA formirana posebna radna grupa sa isključivim zadatkom da se bavi lociranjem i hapšenjem Šarića.

- U njoj je direktno pod koordinacijom direktora BIA bilo deset službenika te agencije, a čitava mreža koja je funkcionisala pod tom radnom grupom brojala je više od 100 osoba. Na lociranju Šarića, pored BIA, veliku ulogu imali su MUP i Ministarstvo pravde Crne Gore i čitava mreža bezbednosnih agencija drugih država, poput SAD, Španije, Švajcarske i Slovenije - naveo je Selaković.

Srpski tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da u interesu istrage ne može da se precizira gdje je i kako uhapšen Šarić jer je u bjekstvu još 18 njegovih saradnika.

- U bekstvu je još 15 osumnjičenih za šverc kokaina i troje za pranje novca. I dalje se radi na njihovom lociranju i hapšenju i zbog toga nećemo iznositi detalje lociranja i predaje Šarića. Tema nastavka krivičnog postupka biće i podatak, kako je Šarić napustio Srbiju, gde se krio i, ako mu je neko pomagao, ko je to bio - istakao je Radisavljević otkrivši detalj da je Šarić po dolasku u pritvorsku jedinicu hladnokrvno rekao "dobar dan".

Premijer Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je hapšenje Šarića dokaz opredijeljenosti Vlade za borbu protiv organizovanog kriminala.

- Vlada pozdravlja i izražava zadovoljstvo zbog privođenja Šarića i želimo da pohvalimo sve organe koji su radili na tome - rekao je Dačić otvarajući vanrednu sjednicu Vlade, koja je poslije njegovog i Vučićevog obraćanja nastavljena iza zatvorenih vrata.

Ministar pravde Crne Gore Duško Marković izjavio je da se Šarić nije skrivao u toj zemlji.

- Tvrdim da je Šarić u Crnoj Gori bio samo jutros u periodu od 6.30 do 7.30 časova, koliko je trajao njegov transfer u Srbiju. Preuzet je na teritoriji jedne latinoameričke države i transferisan preko Crne Gore u Srbiju - kazao je Marković ocijenivši da hapšenje Šarića nije dovoljno, jer akcija ima cilj da razotkrije čitavu mrežu njegovih saradnika.

Šarićev advokat Radoslav Baćević rekao je da je njegov klijent tokom saslušanja u Specijalnom sudu rekao da se skrivao u Latinskoj Americi i dijelu Južne Afrike i da se dobrovoljno predao.

- Šarić je ispričao da se odlučio na predaju pošto su ga  locirale u Latinskoj Americi bezbedosne službe Srbije i Crne Gore. On se predao jer veruje da će suđenje biti fer i pošteno i da će se utvrditi istina - naveo je Baćević, a na pitanje kako mu je Šarić djelovao je odgovorio: "Kao čovek koji želi da dođe i da se utvrdi istina".

Navodeći da je sa Šarićem razgovarao oko pola časa o predmetima koji se vode protiv njega u Specijalnom sudu, Baćević je istakao da će mu danas ići u dužu posjetu kako bi se dogovorili o koracima koje će preduzeti 24. marta kada će se Šarić pojaviti u nastavku suđenja pripadnicima njegove grupe kojim je i on bio obuhvaćen u odsustvu za šverc više od tri tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

- Šarić je do sada primio deset optužnica i treba da se vidi da li je spreman da sada iznese odbranu - kaže Baćević.

Optužnice i zapljena imovine

Šarića terete za organizovanje međunarodne trgovine narkoticima i pranje novca, a u žižu svjetske javnosti došao je nakon zapljene skoro tri tone kokaina u Urugvaju do koje je došlo zahvaljujući saradnji MUP-a Srbije i američke agencije DEA. Srpski tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je kazao da je protiv Šarića tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo 13 optužnica. Istakao je da ga, između ostalog, terete da je od 2009. prokrijumčario 5.754 kilograma kokaina, a da je u Srbiji oprao najmanje 22 miliona evra.

Iako je u procesu koji se nastavlja 24. marta po šest spojenih optužnica optuženo 39 članova Šarićeve grupe, na optuženičkoj klupi će se osim Šarića naći samo njih 11, pošto ih je 16 u bjekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svjedoka saradnika.

Od podizanja prve optužnice u aprilu 2010. godine devetorica optuženih su pravosnažno osuđeni na osnovu sporazuma sa tužilaštvom o priznanju krivice. Oni su osuđeni na kazne od dvije godine i devet mjeseci do deset i po godina zatvora, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac.

Šariću se u odvojenom postupku sudi za pranje novca stečenog trgovinom drogom, koji je ubacivao u legalne tokove srpske privrede za vrijeme privatizacije, a na optuženičkoj klupi su i njegovi saradnici mahom privrednici i advokati preko kojih je završavao poslove. Šariću, njegovoj supruzi Nataši, bratu Dušku, majci Ivanki, sestri Danijeli, bratancima Dariju i Matiji i osobama koje su povezane sa njim u protekle četiri godine u Srbiji je oduzeta imovina vrijedna desetine miliona evra uključujući vile, kuće, stanove, hotele, lokale, preduzeća, poljoprivredna dobra, automobile, ali i luksuzni namještaj, slike i druge umjetnine. Šariću i njegovoj porodici zaplijenjena je imovina i u Crnoj Gori, gdje je zbog pranja novca osuđen njegov brat Duško, koji je uhapšen 2010. godine.

Šarićeva grupa počela je da se raspada prije četiri i po godine nakon međunarodne akcije "Balkanski ratnik" kada je u Urugvajskoj luci zaplijenjeno oko 2,2 tone kokaina na jahti člana njegovog klana hrvatskog državljanina Anastazija Martinčića. Šariću se, međutim, tada izgubio trag, a tokom potrage spekulisalo se da se krije u više zemalja i na više kontinenata.

I pored svih optužnica podignutih protiv Šarića i članova njegovog klana, istraga se u ovom slučaju nastavlja posebno u pravcu veza tog klana sa državnim strukturama u Srbiji.

Susret sa porodicom

Aleksandar Vučić je precizirao da je jedini uslov Darka Šarića bio da se na pola časa vidi sa majkom, sinom, kćerkom i suprugom.

- Smatrali smo da to ništa ne otežava i ne umanjuje značaj postupka. To mu je bilo omogućeno u međunarodnoj slobodnoj zoni na aerodromu u Podgorici - rekao je Vučić.

Šarićev advokat Radoslav Baćević kazao je da je njegov klijent želio da bude prebačen iz Latinske Amerike u Crnu Goru da bi se vidio sa porodicom.

Biografija

Darko Šarić je rođen u Pljevljima u Crnoj Gori 1970. godine. U tom gradu je imao veliku diskoteku, a držao je i benzinske pumpe i druge poslovne objekte, a zatim se proširio i na Srbiju.

Čak šest puta je bio osuđivan u Pljevljima zbog pet različitih krivičnih djela. Prvi put je osuđen kao maloljetnik 1988. godine kada mu je izrečena vaspitna mjera pojačanog nadzora roditelja.

 

Šarićevi ljudi u BiH

Narko-bos Darko Šarić imao je saradnike i "poslovne partnere" i u BiH.

Šarićev blizak saradnik bio je kontroverzni biznismen iz Novog Grada Zoran Ćopić, kojeg je nedavno Vrhovni sud RS osudio na četiri godine zatvora zbog pranja novca u "Šećerani" iz Bijeljine, a taj posao je obavljao za Šarića. Ćopić je zbog istog krivičnog djela u Srbiji osuđen na šest godina zatvora.

Šarić je blisko sarađivao i sa Naserom Keljmendijem, narko-bossom sa crne liste američkog predsjednika Baraka Obame, koji je prošle godine pobjegao iz BiH na Kosovo izbjegavši hapšenje u akciji "Lutka". Prvi trag koji je ukazao na pranje novca i saradnju Šarića i Keljmendija bio je fiktivni izvoz u BiH šećera vrijednog desetine miliona KM 2007. godine.

Pasoši

Darko Šarić je 2005. godine dobio državljanstvo Srbije, srpski pasoš i ličnu kartu, što je predmet istrage. Mediji su pisali da je krajem 2011. otkriveno da posjeduje i hrvatski pasoš na ime Tomislav Savatović, koji mu je 2007. godine izdat u Konzulatu Hrvatske u Tuzli.

Najveći narko-bos na Balkanu iza brave poslije četiri i po godine skrivanja

 

Dodik čestitao organima Srbije

 

Predsjednik RS Milorad Dodik čestitao je organima Srbije na hapšenju Darka Šarića.

- To je zaista važan i vidljiv dokaz borbe državnih institucija protiv organizovanog kriminala i opredjeljenja politike za tako nešto - rekao je Dodik.

On je najavio da će se u subotu u Beogradu sastati sa potpredsjednikom Vlade Srbije i liderom SNS-a Aleksandrom Vučićem navodeći da je to najbolji odgovor na pitanje o njegovom odnosu prema izbornim rezultatima u Srbiji.

S. T - S. Ta.

Suđenje Šariću će otvoriti i zatvoriti mnoga pitanja

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković ocijenio je večeras da će suđenje narko-bosu Darku Šariću otvoriti i zatvoriti mnoga pitanja, prije svega jer organizovani kriminal podrazumijeva spregu države i kriminalaca.
On je rekao da ne vjeruje da će se Šarić, nakon dobrovoljne predaje, braniti ćutanjem, te dodao da suđenje koje predstoji "nije kao bilo koje drugo".

"Organizovani kriminal podrazumeva spregu države i kriminalaca. Krimanalcima neko pomaže. Potpuno je očigledno da je reč o suđenju koje će otvoriti i zatvoriti mnoga pitanja", rekao je Selaković za Radio-televiziju Srbije.

On je ocijenio da će suđenje najvećem balkanskom narko-bosu biti test kako funkcionišu organi gonjenja, tužilaštvo i sud.

Selaković je podsjetio da se Šarić tereti za "pranje" 22 miliona evra, te ocijenio da se može očekivati da se dovede u vezu i sa sumnjivim privatizacijama.

On je ponovio da je hapšenje rezultat Radne grupe u Bezbjednosno-informativnoj agenciji /BIA/, koja je uspostavljena prošlog ljeta i čije su aktivnosti bile dobro isplanirane i čuvane u uskom krugu ljudi.

Selaković, međutim, nije želio da precizira da li je premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić jedan od tih pojedinaca.

"Pretpostavljam da je u jednom trenutku znao", rekao je Selaković.
 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana