Panić optužen za milionsku prevaru

Nebojša Tomašević
Panić optužen za milionsku prevaru

Banjaluka - Protiv Žarka Panića, koji je optužen za organizovani kriminal falsifikovanje isprave i prevaru, potvrđena je optužnica u banjalučkom Okružnom sudu, potvrdio je “Glasu Srpske” njegov advokat Jovo Pilipović.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva Republike Srpske, Panić  se tereti da je bio član zločinačkog udruženja koje je djelovalo od februara 2007. do februara 2008. godine. Ovo udruženje Specijalno tužilaštvo RS tereti za višemilionske prevare Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, i prevaru u “Telekomu RS” sa čijeg računa je “skinuto” 98.000 maraka.

Advokat Pilipović je kazao da smatra da Panić nije počinio krivično djelo za koje je optužen. On je kazao da  se u optužnici  uopšte ne pominje sa kim je Panić od članova udruženja bio u vezi.

Udruženju su osim Panića pripadali Zdravko Oroz (52) iz Austrije, zatim S. K., G. G. i bivši referent za elektronsko bankarstvo u Unikredit banci u Banjaluci Milutin Gajić. Panić se tereti da je otvorio račun u sarajevskoj ABS banci na koji je Zdravko Oroz predstavljajući se lažno kao revizor kuće “Dilojt” sa računa Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS prebacio 4,3 miliona maraka.

Oroz je zbog ovog slučaja osuđen na dvije godine zatvora u banjalučkom Okružnom sudu poslije zaključenja sporazuma o priznanju krivice sa tužilaštvom. On je prevaru Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS uradio tako što se lažno predstavio kao revizor  britanske firme “Dilojt” godine u banjalučkoj Unikredit banci. U februaru 2008. godine Oroz je sa računa Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS prebacio 4,3 miliona maraka na račun Panića u sarajevskoj ABS banci. Za to je iskoristio šifru koju je ukrao i zloupotrijebio od radnice banke Zore G. Ta prevara je otkrivena i novac je blokiran i vraćen banci.

Osim Oroza osuđen je i Milutin Gajić na sedam godina i tri mjeseca zatvora. Njemu je presuda izrečena poslije priznanja krivice. Presudu je potvrdio i Vrhovni sud RS. Gajić je  osuđen jer je kao pripadnik dva zločinačka udruženja organizovao i osmislio način prevare “Telekoma RS”, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, “Elektroprivrede RS” i preduzeća “Dep-ot”.

”Elektroprivreda

Milutin Gajić je prevaru “Elektroprivrede” i “Dep-ota” počinio zajedno sa Mirom Šuvakom, Brankom Zelenikom, Franom Relotom i Mirom Ivančević. Oni su sa računa “Elektroprivrede RS” i “Dep-ota” na prevaru uzeli više od milion maraka. Sa računa “Elektroprivrede” uzeli su 710.000, a od “Dep-ota” 328.000 maraka. Zbog ovoga, osim Gajića osuđeni su  Šuvak na pet godina, a Ivančevićeva na dvije. Zelenika je osuđen na tri godine, a Relota na četiri godine zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana