Панић оптужен за милионску превару

Небојша Томашевић
Панић оптужен за милионску превару

Бањалука - Против Жарка Панића, који је оптужен за организовани криминал фалсификовање исправе и превару, потврђена је оптужница у бањалучком Окружном суду, потврдио је “Гласу Српске” његов адвокат Јово Пилиповић.

Према оптужници Специјалног тужилаштва Републике Српске, Панић  се терети да је био члан злочиначког удружења које је дјеловало од фебруара 2007. до фебруара 2008. године. Ово удружење Специјално тужилаштво РС терети за вишемилионске преваре Управе за геодетске и имовинско-правне послове РС, и превару у “Телекому РС” са чијег рачуна је “скинуто” 98.000 марака.

Адвокат Пилиповић је казао да сматра да Панић није починио кривично дјело за које је оптужен. Он је казао да  се у оптужници  уопште не помиње са ким је Панић од чланова удружења био у вези.

Удружењу су осим Панића припадали Здравко Ороз (52) из Аустрије, затим С. К., Г. Г. и бивши референт за електронско банкарство у Уникредит банци у Бањалуци Милутин Гајић. Панић се терети да је отворио рачун у сарајевској АБС банци на који је Здравко Ороз представљајући се лажно као ревизор куће “Дилојт” са рачуна Управе за геодетске и имовинско-правне послове РС пребацио 4,3 милиона марака.

Ороз је због овог случаја осуђен на двије године затвора у бањалучком Окружном суду послије закључења споразума о признању кривице са тужилаштвом. Он је превару Управе за геодетске и имовинско-правне послове РС урадио тако што се лажно представио као ревизор  британске фирме “Дилојт” године у бањалучкој Уникредит банци. У фебруару 2008. године Ороз је са рачуна Управе за геодетске и имовинско-правне послове РС пребацио 4,3 милиона марака на рачун Панића у сарајевској АБС банци. За то је искористио шифру коју је украо и злоупотријебио од раднице банке Зоре Г. Та превара је откривена и новац је блокиран и враћен банци.

Осим Ороза осуђен је и Милутин Гајић на седам година и три мјесеца затвора. Њему је пресуда изречена послије признања кривице. Пресуду је потврдио и Врховни суд РС. Гајић је  осуђен јер је као припадник два злочиначка удружења организовао и осмислио начин преваре “Телекома РС”, Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, “Електропривреде РС” и предузећа “Деп-от”.

”Електропривреда

Милутин Гајић је превару “Електропривреде” и “Деп-ота” починио заједно са Миром Шуваком, Бранком Зелеником, Франом Релотом и Миром Иванчевић. Они су са рачуна “Електропривреде РС” и “Деп-ота” на превару узели више од милион марака. Са рачуна “Електропривреде” узели су 710.000, а од “Деп-ота” 328.000 марака. Због овога, осим Гајића осуђени су  Шувак на пет година, а Иванчевићева на двије. Зеленика је осуђен на три године, а Релота на четири године затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана