Пали власник мјењачнице и група, одузето милион КМ

nezavisne.com
Пали власник мјењачнице и група, одузето милион КМ

Тузла - Педесетдвогодишњи Жарко Алексић, власник мјењачнице у Угљевику, осумњичен је да је организовао седмочлану групу, која је разбијена у сриједу поподне и коју терете за недозвољену банкарску дјелатност и прање новца.

Како су казали из Кантоналног тужилаштва Тузла, Алексић је заједно са сином, тридесетдвогодишњим Горданом Алексићем, и још пет особа, куповао стране валуте новцем чије поријекло није познато.

Осим Алексића, ухапшени су још и Миралем Гајдић, Мирсад Салихбашић, Шефик Чустић,  Адмир Ћосић и још једна особа чије име није саопштено, те су сви предати у надлежност Тузилаштва, гдје ће бити испитани.

По налогу Жарка Алексића, како их терете, од августа до октобра ове године, супротно правилима за мјењачке послове, без одобрења за такве послове на подручју ФБиХ куповали су новац.

“Вршили су куповину и продају различитих страних валута, девиза, изван легалног банкарског тржишта. Најчешће се радило о еурима, швицарским францима, хрватским кунама, али и КМ. У појединачним износима продаје или куповине, била је сума и до 100.000 еура”, појаснио је Адмир Арнаутовић, портпарол Тужилаштва ТК.

Претресима кућа, пословних простора и аутомобила које су користили чланови ове групе, пронађено је и одузето милион КМ, једна аутоматска пушка и пиштољ.

Из Тужилаштва кажу да се највјероватније ради о новцу који потиче од кривичних дјела, а с друге стране, и посла замјене новца, односно мјењачнице на подручју ФБиХ.

“Они наравно нису имали дозволу за бављење таквом дјелатношћу. Све је то у супротности са Законом о банкарској дјелатности и девизном пословању ФБиХ”, појаснио је Арнаутовић.

Незванично, група је пословала на начин да је новац обезбиједио Жарко Алексић, а остали чланови групе су налазили купце или продавце свих врста валута и купљени новац пуштали у легалне новчане токове. Такође незванично, поријекло новца којим су трговали није познато и сумња се да потиче из разних пљачки.

По налогу Кантоналног тужилаштва Тузла и по наредбама Општинског суда у Градачцу и Основног суда у Бијељини, припадници Сектора криминалистичке полиције МУП-а ТК уз асистенцију  полиције из Републике Српске и Брчко дистрикта, у сриједу навече су извели претресе на више локација у Градачцу, Сребренику, Угљевику и Брчко дистрикту.

Ухапшени су, иначе, из Тузланског кантона, Брчко дистрикта и Републике Српске.

“Били су удружени ради вршења кривичних дјела. Ова лица до сада нису била позната полицији”, изјавио је Изудин Шарић, портпарол МУП-а ТК.

Од извора блиског МУП-у РС сазнајемо да је у Угљевику претресен мерцедес који користи Жарко Алексић.

“У мерцедесу је пронађен низ предмета који ће бити кориштени као докази, укључујући оружје, те око 80.000 марака, као и 150.000 динара”, појашњава саговорник “Независних”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана