Ovo su najbrutalniji zločini koji su uznemirili BiH

Avaz.ba
Ovo su najbrutalniji zločini koji su uznemirili BiH

Trostruko ubistvo u petak je zavilo u crno naselje Vrhpolje, kod Sanskog Mosta. Muhamed Kadirić ubio je iz automatske puške Safeta Kadirića, Emira Bajrića i Elkaza Razića.

Policija je o ubistvu obaviještena u 14:30 časova, a kako saznajemo, Muhamed je sam povikao komšijama da zovu policiju i da je ubio pomenutu trojicu.

O motivima niko od komšija ništa nije znao, ali kažu da se sve desilo kad su popili više alkohola.

Trostruko ubvistvo kod Sanskog Mosta nije jedino koje se dogodilo u Bosni i Hercegovini.

Avaz je istražio hronologiju ludila u BiH u proteklom periodu i ovo su jedni od najtragičnijih zločina počinjenih na ovom području:

Sarajevo: Muhović ubio reketaše, pa se objesio u KPZ Zenica

U decembru 2009. godine u sarajevskom naselju Stup, takođe, se dogodilo trostruko ubistvo. Policija je nakon dojave u popodnevnim časovima u Dobrinjskoj ulici 64 nakon izlaska na lice mjesta zatekla tri beživotna tijela - dva muškarca i ženu.

Počinilac ovog krivičnog djela, tada 50-godišnji Mehmed Muhović, bio je podstanar u privatnoj kući čiji je vlasnik njegov rođak, koji živi u Njemačkoj.

On je zatekao u iznajmljenoj kući tri reketara, koji su iz Srbije, a koji su se s Muhovićem poznavali od ranije.

Oni su tada počeli tući Muhovića, potom je njegova supruga istrčala vrišteći na ulicu, nakon čega su ga pustili, bojeći se da neko od komšija ne uđe u kuću.

Muhović je to iskoristio, uzeo pištolj i ubio ih.

Kasnije je utvrđeno da je Mehmed Muhović, rođen je 1959. godine u Beranima (Crna Gora), dok su njegove žrtve Vidosav Diković (51) i Slobodan Vitezović (59) iz Užica, te Zorica Mandić (47) iz Sevojna u Srbiji.

Tokom suđenja je ustanovljeno da je trojka iz Srbije doputovala u Sarajevo da bi s Muhovićem razgovarali o neraščišćenim poslovnim odnosima i isplati novčanog duga koji je Muhović imao prema njima.

Muhovića su, nakon što su stigli u Sarajevo, pozvali telefonom i kazali mu da dođe po njih do Tržnog centra "Merkator" na Alipašinom Polju.

Mehmed je to i učinio, te ih odvezao do kuće na spomenutoj adresi i nedugo nakon njihovog ulaska u kuću ispalio više hitaca usmrtivši ih na licu mjesta.

Osuđen je na 20 godina zatvora, a u KPZ-u Zenica je 6. maja 2015. godine počinio samoubistvo.

Tuzla: Ubio dvoje djece pa izvršio samoubistvo

Prošle godine 28. septembra dvoje maloljetne djece, djevojčica Melisa (11) i dječak Amar (7) ubijeni su u automobilu u zaseoku Repuševac na putu Lipnica - Obodnica kod Tuzle.

Osumnjičeni za dvostruko ubistvo je bio njihov otac Nesad Djedović (41) iz Lipnice, koji je nakon toga pucao iz pištolja sebi u glavu.

Djedović je tada smješten u Kliniku za anesteziju i reanimaciju UKC-a Tuzla, u kritičnom stanju s prostrelnom povredom na glavi.

Otac je u svom automobilu iz pištolja ispalio nekoliko hitaca u djecu. Djevojčica je preminula odmah, a dječak na putu do UKC-a u Tuzli.

Djedović je preminuo u bolnici dva dana kasnije, 1. oktobra.

- Niko ne zna šta je bio povod da digne ruku na svoju djecu, ali svi smo potrešeni onim što se dogodilo – rekla je tada starija bliska rođaka Nesada Djedovića, nakon što je sahranjen u Gornjoj Lipnici, 3. oktobra 2016. godine.

Nekoliko dana kasnije iz Njemačke se oglasila majka tragično stradale djece, Amra Djedović, koja je iznijela svoju stranu priče u kojoj navodi sve životne detalje.

Ona je rekla da njen bivši muž Nesad s djecom nije imao kontakt od 3. juna, pa sve do kobnog dana kada ih je usmrtio.

Na prvom susretu koji je imao s djecom ubio ih je – kazala je Amra, dodajući da ih je „čitav dan zvala, a niti na jedan poziv nije dobila odgovor".

Rekla je da je kćerci u poruci napisala da joj kupuje nešto i da je zabrinuta što se ne javlja.

Ona je tada istakla da se na osnovu dogovora s Nesadom od njega razvela krajem 2015. godine, a novi brak koji je sklopila s njegovim ujakom Zihnijom, zapravo bio "samo zbog njemačkih papira".

Bihać: Četverostruka likvidacija, presuda nakon 24 godine

U Kantonalnom sudu u Bihaću 7. januara je izrečena presuda u slučaju „Paviljon" u kojem se Emin Pivić (osuđen 13 godina), Fikret Seferagić i Muharem Tutić (osuđeni po 11 godina) teretili za četverostruku likvidaciju.

Podsjećamo, 20. jula 1993. godine na Gradskoj otoci kod kafane „Paviljon", u jutarnjim satima u unakrsnoj vatri iz dugih i kratkih cijevi ubijeni su Rasim Alagić Rasi, Adem Tutić, Arif Begić i Nisveta Abdagić Ceca. I optuženi i ubijeni bili pripadnici policije i Armije RBiH.

Kriminalistički tehničari CSB-a Bihać na mjestu zločina su, dva sata nakon ubistava, pronašli 114 čahura ispaljenih iz pušaka i pištolja. Optuženi Pivić, Seferagić i Tutić više od 20 godina nisu bili dostupni organima države iako su, s izuzetkom Pivića u jednom periodu kada je pobjegao van granica BiH, sve vrijeme živjeli u Bihaću.

U ovom osjetljivom predmetu saslušan je i zaštićeni svjedok koji je kasnije povukao svoju izjavu, ali Sud mu, i pored protivljenja odbrane, nije skinuo zaštitu. Ovaj svjedok je, najvjerovatnije pod velikim pritiskom, tvrdio da je izmislio priču, ali ga Sud nije želio saslušati.

Visoko: Ubio rođaka dok je gledao televiziju

Rifet Suljić iz sela Gornja Zimča kod Visokog je u januaru ove godine uhapšen u svojoj porodičnoj kući zbog sumnje da je ubio jednog, a teško ranio drugog rođaka.

Krvavi pohod Suljića počeo je uveče u 21 sat kada je najprije došao do kuće svoga rođaka Zilke Suljića (57) u Gornjoj Zimči. Iz još uvijek neutvrđenih razloga u svog rođaka je pucao kroz prozor kuće i to dok je Zilko gledao televiziju te ga smrtno ranio u grudni koš.

Tu se Suljić nije zaustavio već je otišao i do obližnje kuće svoga rođaka Behije te ga pozvao da izađe vani. Kada se ovaj odazvao na poziv rođaka, Suljić mu je pucao u noge i pobjegao.

Policija je odmah alarmirana, a povrijeđeni su prebačeni u najbliži dom zdravlja. Zilko je ubrzo preminuo usljed teških povreda grudnog koša dok je Behaja smješten u zeničku bolnicu gdje je zadržan na liječenju.

Specijalci MUP-a ZDK u potrazi za ubicom odmah su blokirali područje Visokog i Kaknja. Suljić je ubrzo lociran u svom domu u Gornjoj Zimči. Policija je odmah opkolila njegovu kuću te su pokušali pregovarati s njim i nagovoriti ga da se preda policiji. Međutim, nije izlazio iz kuće pa je policija provalila zaključana vrata i uhapsila Suljića.

Prilikom njihovog ulaska Suljić je bio sav krvav, a imao je povredu lijevog uva nanesenu vatrenim oružjem.

Navodno, nakon krvavog pira po selu Suljić se pokušao ubiti. Pomoć mu je ukazana u lokalnom domu zdravlja te je sproveden na saslušanje u policijske prostorije.

Prema tvrdnjama mještana, trojica rođaka su od ranije bili u sukobu.

Livno: Zaklao majku, brata i snahu, ubica završio na Sokocu

Ante Niče iz mjesta Veliki Kablići kod Livna krajem oktobra 2015. godine ubio je u porodičnoj kući troje članova familije, pri čemu su majka Luca (66) i snaja Sandra (44) preminule na mjestu događaja, dok je brat Matko (46) umro na putu prema bolnici u Splitu. 

Nakon izlaska iz jednomjesečnog pritvora u mostarskoj kaznionici, gdje je služio kaznu zbog nasilja u porodici, Ante Niče je počinio trostruko ubistvo nožem.

Portparol ministarstva unutarnjih poslova HNK-a, Ivica Vrdoljak, kazao je da je ubica najprije ubio majku i šogoricu, a zatim i brata te se dao u bijeg.

Niče je lišen slobode 2. novembra. Nakon što je lociran u jednoj kući, bez ikakvog otpora se predao službenicima policije.

Putem Fejsbuk profila oglasila Zorica Hrgović, sestra Ante Niče (35), alarmantnim upozorenjem. Ona je uplašena da njen brat nakon liječenja na neuropsihijatrijskoj ustanovi na Sokocu, koje mu je izrekao Kantonalni sud u Livnu umjesto zatvora, ne bude slobodan, te da ne ponovi isti zločin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana