Ово су најбруталнији злочини који су узнемирили БиХ

Avaz.ba
Ово су најбруталнији злочини који су узнемирили БиХ

Троструко убиство у петак је завило у црно насеље Врхпоље, код Санског Моста. Мухамед Кадирић убио је из аутоматске пушке Сафета Кадирића, Емира Бајрића и Елказа Разића.

Полиција је о убиству обавијештена у 14:30 часова, а како сазнајемо, Мухамед је сам повикао комшијама да зову полицију и да је убио поменуту тројицу.

О мотивима нико од комшија ништа није знао, али кажу да се све десило кад су попили више алкохола.

Троструко убвиство код Санског Моста није једино које се догодило у Босни и Херцеговини.

Аваз је истражио хронологију лудила у БиХ у протеклом периоду и ово су једни од најтрагичнијих злочина почињених на овом подручју:

Сарајево: Муховић убио рекеташе, па се објесио у КПЗ Зеница

У децембру 2009. године у сарајевском насељу Ступ, такође, се догодило троструко убиство. Полиција је након дојаве у поподневним часовима у Добрињској улици 64 након изласка на лице мјеста затекла три беживотна тијела - два мушкарца и жену.

Починилац овог кривичног дјела, тада 50-годишњи Мехмед Муховић, био је подстанар у приватној кући чији је власник његов рођак, који живи у Њемачкој.

Он је затекао у изнајмљеној кући три рекетара, који су из Србије, а који су се с Муховићем познавали од раније.

Они су тада почели тући Муховића, потом је његова супруга истрчала вриштећи на улицу, након чега су га пустили, бојећи се да неко од комшија не уђе у кућу.

Муховић је то искористио, узео пиштољ и убио их.

Касније је утврђено да је Мехмед Муховић, рођен је 1959. године у Беранима (Црна Гора), док су његове жртве Видосав Диковић (51) и Слободан Витезовић (59) из Ужица, те Зорица Мандић (47) из Севојна у Србији.

Током суђења је установљено да је тројка из Србије допутовала у Сарајево да би с Муховићем разговарали о нерашчишћеним пословним односима и исплати новчаног дуга који је Муховић имао према њима.

Муховића су, након што су стигли у Сарајево, позвали телефоном и казали му да дође по њих до Тржног центра "Меркатор" на Алипашином Пољу.

Мехмед је то и учинио, те их одвезао до куће на споменутој адреси и недуго након њиховог уласка у кућу испалио више хитаца усмртивши их на лицу мјеста.

Осуђен је на 20 година затвора, а у КПЗ-у Зеница је 6. маја 2015. године починио самоубиство.

Тузла: Убио двоје дјеце па извршио самоубиство

Прошле године 28. септембра двоје малољетне дјеце, дјевојчица Мелиса (11) и дјечак Амар (7) убијени су у аутомобилу у засеоку Репушевац на путу Липница - Ободница код Тузле.

Осумњичени за двоструко убиство је био њихов отац Несад Дједовић (41) из Липнице, који је након тога пуцао из пиштоља себи у главу.

Дједовић је тада смјештен у Клинику за анестезију и реанимацију УКЦ-а Тузла, у критичном стању с прострелном повредом на глави.

Отац је у свом аутомобилу из пиштоља испалио неколико хитаца у дјецу. Дјевојчица је преминула одмах, а дјечак на путу до УКЦ-а у Тузли.

Дједовић је преминуо у болници два дана касније, 1. октобра.

- Нико не зна шта је био повод да дигне руку на своју дјецу, али сви смо потрешени оним што се догодило – рекла је тада старија блиска рођака Несада Дједовића, након што је сахрањен у Горњој Липници, 3. октобра 2016. године.

Неколико дана касније из Њемачке се огласила мајка трагично страдале дјеце, Амра Дједовић, која је изнијела своју страну приче у којој наводи све животне детаље.

Она је рекла да њен бивши муж Несад с дјецом није имао контакт од 3. јуна, па све до кобног дана када их је усмртио.

На првом сусрету који је имао с дјецом убио их је – казала је Амра, додајући да их је „читав дан звала, а нити на један позив није добила одговор".

Рекла је да је кћерци у поруци написала да јој купује нешто и да је забринута што се не јавља.

Она је тада истакла да се на основу договора с Несадом од њега развела крајем 2015. године, а нови брак који је склопила с његовим ујаком Зихнијом, заправо био "само због њемачких папира".

Бихаћ: Четверострука ликвидација, пресуда након 24 године

У Кантоналном суду у Бихаћу 7. јануара је изречена пресуда у случају „Павиљон" у којем се Емин Пивић (осуђен 13 година), Фикрет Сеферагић и Мухарем Тутић (осуђени по 11 година) теретили за четвероструку ликвидацију.

Подсјећамо, 20. јула 1993. године на Градској отоци код кафане „Павиљон", у јутарњим сатима у унакрсној ватри из дугих и кратких цијеви убијени су Расим Алагић Раси, Адем Тутић, Ариф Бегић и Нисвета Абдагић Цеца. И оптужени и убијени били припадници полиције и Армије РБиХ.

Криминалистички техничари ЦСБ-а Бихаћ на мјесту злочина су, два сата након убистава, пронашли 114 чахура испаљених из пушака и пиштоља. Оптужени Пивић, Сеферагић и Тутић више од 20 година нису били доступни органима државе иако су, с изузетком Пивића у једном периоду када је побјегао ван граница БиХ, све вријеме живјели у Бихаћу.

У овом осјетљивом предмету саслушан је и заштићени свједок који је касније повукао своју изјаву, али Суд му, и поред противљења одбране, није скинуо заштиту. Овај свједок је, највјероватније под великим притиском, тврдио да је измислио причу, али га Суд није желио саслушати.

Високо: Убио рођака док је гледао телевизију

Рифет Суљић из села Горња Зимча код Високог је у јануару ове године ухапшен у својој породичној кући због сумње да је убио једног, а тешко ранио другог рођака.

Крвави поход Суљића почео је увече у 21 сат када је најприје дошао до куће свога рођака Зилке Суљића (57) у Горњој Зимчи. Из још увијек неутврђених разлога у свог рођака је пуцао кроз прозор куће и то док је Зилко гледао телевизију те га смртно ранио у грудни кош.

Ту се Суљић није зауставио већ је отишао и до оближње куће свога рођака Бехије те га позвао да изађе вани. Када се овај одазвао на позив рођака, Суљић му је пуцао у ноге и побјегао.

Полиција је одмах алармирана, а повријеђени су пребачени у најближи дом здравља. Зилко је убрзо преминуо усљед тешких повреда грудног коша док је Бехаја смјештен у зеничку болницу гдје је задржан на лијечењу.

Специјалци МУП-а ЗДК у потрази за убицом одмах су блокирали подручје Високог и Какња. Суљић је убрзо лоциран у свом дому у Горњој Зимчи. Полиција је одмах опколила његову кућу те су покушали преговарати с њим и наговорити га да се преда полицији. Међутим, није излазио из куће па је полиција провалила закључана врата и ухапсила Суљића.

Приликом њиховог уласка Суљић је био сав крвав, а имао је повреду лијевог ува нанесену ватреним оружјем.

Наводно, након крвавог пира по селу Суљић се покушао убити. Помоћ му је указана у локалном дому здравља те је спроведен на саслушање у полицијске просторије.

Према тврдњама мјештана, тројица рођака су од раније били у сукобу.

Ливно: Заклао мајку, брата и снаху, убица завршио на Сокоцу

Анте Ниче из мјеста Велики Каблићи код Ливна крајем октобра 2015. године убио је у породичној кући троје чланова фамилије, при чему су мајка Луца (66) и снаја Сандра (44) преминуле на мјесту догађаја, док је брат Матко (46) умро на путу према болници у Сплиту. 

Након изласка из једномјесечног притвора у мостарској казнионици, гдје је служио казну због насиља у породици, Анте Ниче је починио троструко убиство ножем.

Портпарол министарства унутарњих послова ХНК-а, Ивица Врдољак, казао је да је убица најприје убио мајку и шогорицу, а затим и брата те се дао у бијег.

Ниче је лишен слободе 2. новембра. Након што је лоциран у једној кући, без икаквог отпора се предао службеницима полиције.

Путем Фејсбук профила огласила Зорица Хрговић, сестра Анте Ниче (35), алармантним упозорењем. Она је уплашена да њен брат након лијечења на неуропсихијатријској установи на Сокоцу, које му је изрекао Кантонални суд у Ливну умјесто затвора, не буде слободан, те да не понови исти злочин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана