Отишао у лов па нагазио на мину

Невена Бунић
Отишао у лов па нагазио на мину

Оштра Лука - Ловац Чедомир Дамјановић (48) из Приједора погинуо је у Копривни код Оштре Луке када је у потрази за дивљим животињама нагазио на скривену мину и активирао је.

Дамјановић, који је настрадао у недјељу око 14 часова, отац је познате рукометашице Адријане Дамјановић.

У тренутку трагичног догађаја са Дамјановићем је био још један ловац, који је лакше повријеђен. Двојац је ловио у јасно обиљеженом минском пољу, када је несрећни мушкарац нагазио на пјешадијску распрскавајућу мину заосталу из протеклог рата.

Експлозија му је задала смртне повреде, док је други ловац успио сам да се извуче из минског поља и дозове помоћ. Убрзо након пријаве на лице мјеста је изашла полиција, као и деминери из Тима за проналажење, прикупљање и уништавање неексплодираних убојитих средстава Цивилне заштите Републике Српске.

Извлачење тијела из минског поља је било веома компликовано, јер је било неопходно претходно деминирати терен.

- Пет наших деминера из Бањалуке обезбјеђивало је терен до настрадалог. Обиљежили су пут до мјеста несреће, како би се безбједно могли вратити. Радили су од поподнева до вечерњих часова. Када су стигли мушкарац је био мртав - рекли су у Цивилној заштити Републике Српске.

Након обезбјеђивања терена до мјеста несреће полиција је обавила увиђај.

- На лицу мјеста нису пронађени трагови који би упућивали на постојање елемената кривичног дјела - рекли су у Полицијској управи Приједор.

Тијело настрадалог мушкарца неће бити послато на обдукцију, јер је узрок смрти јасан.

Несреће у којима се животи губе због заосталих неексплодираних средстава су све чешћа појава у БиХ, а мине су протеклог викенда могле да узму данак и у Жуновици код Хаџића.

Три дјечака која су залутала у минско поље у овом мјесту имали су више среће. Након пријаве о залуталим малољетницима, припадници Федералне управе заштите активирали су два тима од 12 људи који су извукли дјечаке из минског поља у дубини од 150 метара.

- Брзо смо дошли до дјечака који су били комуникативни, спремни да сарађују, слушали су упутства наших људи који су ишли према њима. Када смо дошли до њих, избавили смо их и предали родитељима - казао је директор Федералне управе Цивилне заштите Фахрудин Солак и додао да се врло ријетко овакве ситуације заврше без посљедица.

Адријана Дамјановић

Ћерка настрадалог Адријана Дамјановић игра за Јединство из Тузле, а за приједорску Миру наступала је пуних 11 година.

Тренутно је апсолвент на предшколском васпитању на Филозофском факултету у Бањалуци. Вијест о трагичном догађају несрећној дјевојци јавили су у недјељу око 17 часова. Представници Јединства организовали су Адријани превоз до Приједора, а подршку на путу до куће пружили су јој спортски директор клуба Елмир Грабчановић, његова супруга Алтуна, те саиграчица Неира Миџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана