Отели два милиона марака за три године

Небојша Томашевић
Отели два милиона марака за три године

Бањалука - Против седам ухапшених у ацкији "Терзор" Републичко тужилаштво подигло је оптужницу којом их терети да су организовано починили више пљачки и украли близу два милиона марака.

Оптужени су Синиша Страживук (49), Јовица Караћ (42), Милош Мрђан (42), Томислав Кнежевић (42), Ђорђе Ћулум (37), Аљоша Галић (29) и Жељко Павловић (40).  Галић и Ћулум су већ у затвору на издржавању казни за друга дјела док су остали притворени.

Према оптужници они су били припадници злочиначког удружења које је дјеловало у од 2008. до краја 2011. године  на подручју Бањалуке,  Приједора и  Кнежева. Наводи да су они прије пљачки прикупљали податке о метама напада, банкама, поштама и агенцијама за превоз новца, као и податке о начину чувања новца и његовог транспорта. Након тога би припремали план разбојништава те маскирани и наоружани ишли у пљачке у којима је сваки члан групе имао одређену улогу и задатке. Након разбојништва пљачкаши су палили  возила, одјећу и оружје које су користили током пљачки.

У оптужници се наводи да је ова криминална група највећи плијен од 1.035.230 КМ узела из Комерцијалне банке у центру Бањалуке у априлу 2011. године. Већина тог новца је нађена. Осим тога терете их за пљачку 572.857 КМ које су отели од радника "Алфа секјурити" у кругу бањалучке фирме "Метал", као и за  крађу 229.854 КМ новца "Пошта Српске" када су напали транспортну пошиљку и раднике обезбјеђења агенције "Центурион". На терет им је стављена и  пљачка Рајфајзен банке у бањалучком насељу Дервиши из које је украдено 33.468 КМ. 

Комерцијалну банку опљачкали су 19. априла 2011. године Страживук, Кнежевић и Милан Рељић који се већ налази у затвору због ове пљачке. Према оптужници пљачкаши су се до банке довезли у комбију на који су претходно налијепили украдене наљепнице агенције "Алфа секјурити".

Рељић је сишао у сутерен банке и пријетећи оружјем од трезористе покупио 1.035.230 КМ, а потом су побјегли с плијеном. У оптужници се наводи да су ово разбојништво претходно договорили са радником обезбјеђења банке Далибором Марићем и оптуженим Ћулумом. Марић је разбојницима СМС поруком јавио кад је најповољнији тренутак да почине пљачку, а претходно им је послао слике распореда просторија у банци. Пљачку новца од радника "Алфа секјурити" починили су 18. јануара 2010. године Страживук, Рељић, те Винко Кнежевић који није обухваћен овом оптужницом и Ћулум који је "типовао посао". Ћулум је од њему познатог лица по надимку Кајго добио информацију да тога дана радници "Алфа секјурити" превозе веће количине новца од фирми "Делта макси" и "ОМВ БиХ". Кајго му је рекао и трасу пута куда се вози новац, па су оптужени испланирали пљачку. На дан разбојништва до просторија "Алфа секјурити" у кругу фирме "Метал" довезли су се украденим комбијем и сачекали да радници с новцем изађу из својих просторија те их напали и пуцајући на њих отели 572.857 КМ. Том приликом рањен је радник "Алфе" Јадранко Гранула. Након пљачке побјегли су "аудијем" који су оставили у близини, а затим су се с украденим новцем одвезли до куће бившег цариника Павловића у Кнежеву који је преузео плијен и сакрио га.

Према оптужници у пљачки транспорта новца "Пошта Српске" 6. маја 2008. године учествовали  су Страживук, Галић и Рељић. И овај посао "типовао" је Ђорђе Ћулум који је добио информацију о транспорту пошиљке новца за пензије на релацији Бањалука - Горњи Рибник. Транспорт новца су пресрели у близини Бањалуке. Стрживук и Караћ напали су раднике обезбјеђења транспорта из агенције "Центурион" те пуцајући на њихово возило су их зауставили и извукли напоље и натјерали да легну. Галић и Рељић напали су возило "Пошта Српске" у коме је био новац и натјерали раника да им отвори врата, а затим су покупили плијен и побјегли. Оптуженој седморки стављена је на терете и  пљачка 33.468 марака из Рајфајзен банке у бањалучком насељу Дервиши. Ову пљачку пријетећи пиштољима починили су 6. јула 2009. године Страживук, Караћ, Мрђан и Рељић. Оптужницу против поменутих недавно је потврдио бањалучки Окружни суд. Оптужена седморка разоткривена је у акцији "Трезор" која је започета у фебруару када су ухапшени Страживук, Томислав Кнежевић, Караћ, Мрђан и Раденко Жутић (32) из Бањалуке који овом оптужницом није обухваћен. Осим поменутих према незваничним информацијама из полиције криминалној групи припадали су и Славиша Ћулум, Војислав Шешум  који се налазе у затвору. Са овом групом су радили и Дејан Дошен, Невенко Божичић и бивши судски полицајац Винко Кнежевић, који су у бјекству. У пљачкама је учествовао и Мехо Адровић који се како сазнајемо налази у иностранству.

Иако је током истраге Тужилаштво и полиција оптуженима на терет стављала и постављање експлозивне направе под "рено" директорке "Фармалијека" Миленке Вучен и бацање бомбе на кафе бар "Шејкерс" та дјела нису обухваћена оптужницом. Такође у оптужници се нису нашле ни пљачке Нове бањалучке банке, данашња Уникредит банка из које отето 53.426 марака, те  пљачка Господарске банке из које су пљачкаши према ранијим изјавама Тужилаштва отели 48.000 марака.

Притвор

Републичко тужилаштво након подизања оптужнице затражило је продужење притвора Синиши Страживуку, Милошу Мрђану, Јовици Караћу и Жељку Павловићу због бојазни од утицаја на свједоке, сараднике и бојазни да би пуштање оптужених могло да доведе до ремећења реда и мира. Том захтјеву успротивили су се браниоци свих оптужених.

- Тужилаштво је подигло оптужницу и саслушало свједоке и сараднике тако да  не знам на кога ће утицати. Нема основа за продужење притвора - рекао је бранилац Страживука Никола Томашевић.

Адвокат Мрђана Мирко Дабић такође тврди да нема основа за продужење притвора јер је оптужница подигнута, а дјела су се десила прије десет година.

Кривична дјела за која су оптужени

-  Пљачка 1.035. 230 КМ из Комерцијалне банке Бањалука

- Пљачка 572.857 КМ од радника "Алфа секјурити" у кругу бањалучке фирме "Метал"

- Пљачка транспорта  229.854 КМ "Пошта Српске"

- Пљачка Рајфајзен банке у Дервишима код Бањалуке из које украдено 33.468 марака

==================================

Дјела за које су осумњичени, а  нису оптужени

- Постављање експлозивне направе под "рено" директорке "Фармалијека" Миленке Вучен

- Бацање бомбе на кафе бар "Шејкерс" у Бањалуци

- Пљачка Нове бањалучке банке, данашња Уникредит банка из које је отето 53.426 КМ

- Пљачка Господарске банке из које је отето  48.000 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана