Отац и син осумњичени за прање милион марака

Небојша Томашевић
Отац и син осумњичени за прање милион марака

Тузла - Власник мјењачнице из Угљевика Жарко Алексић (52) осумњичен је да је организовао седмочлану криминалну групу, у којој је био и његов син Гордан Алексић (32), а која је опрала око милион марака, сазнаје “Глас Српске”.

Према незваничним информацијама, поменутој групи припадали су Миралем Гајдић, Мирсад Салихбашић, Шефик Чустић, Адмир Ћосић и још једна особа. Сви су ухапшени у сриједу поподне у акцији Министарства унутрашњих послова Тузланског кантона у сарадњи са Полицијском управом Бијељина. Током хапшења заплијењено је око милион марака у разним валутама. Полиција осумњичене терети да су од августа до октобра без законских одобрења куповали и продавали, односно мијењали разне валуте. То су чинили углавном на подручју Федерације БиХ.

- Најчешће су куповали и продавали евре, америчке доларе, швајцарске франке, хрватске куне, али и конвертибилне марке. У том периоду обавили су више трансакција, односно замјена новца. За те мјењачке послове уопште нису били ни овлашћени. Осим тога, сумња се да новац којим су куповали девизе потиче од кривичних дјела и да су га они на тај начин стављали у легалне токове и “прали” - казао је извор близак истрази овог случаја.

Према његовим ријечима, постоје сумње да је Жарко Алексић набављао велике количине новца које су касније мијењали у друге валуте.

- Остали чланови групе су углавном проналазили купце и продавали девизе. Мијењали су много новца, а у једном случају замијењено је око 100.000 евра - казао је овај извор.

МУП Тузланског кантона саопштио је да осумњичене терете за удруживање ради чињења кривичних дјела, прање новца и недозвољено бављење банкарском дјелатношћу. Осумњичени су након испитивања у полицији уз извјештај предати у надлежност Тужилаштву ТК.

Портпарол тужилаштва Адмир Арнаутовић казао је да ће након испитивања тужилац одлучити за кога ће бити затражен притвор и које ће мјере даље бити предузимане.

- Биће истражено и поријекло новца који је пронађен, а који је коришћен мимо легалних токова - нагласио је Арнаутовић.

Претреси

Из полиције је саопштено да је током хапшења осумњичених на подручју Градачца, Сребреника, Брчко дистрикта и Угљевика претресено више кућа, аутомобила и помоћних објеката које користе осумњичени.

- Пронађене су веће количине америчких долара, евра, куна, круна, као и франака. Осим новца, заплијењени су пиштољ и аутоматска пушка - казали су у полицији.

Незванично сазнајемо да је у возилу осумњиченог Жарка Алексића из Угљевика пронађено око 80.000 КМ и одређена количина динара. Код њега је нађено и оружје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана