Osumnjičeni za ubistvo pao u hotelu na Jahorini

Nebojša Tomašević
Osumnjičeni za ubistvo pao u hotelu na Jahorini

Sarajevo - Damir Mehić (42) zvani Bibi iz Tuzle, koji je osumnjičen za ubistvo Emira Džinića, uhapšen je na Jahorini u apartmanu hotela "Vučko" nakon četiri i po godine skrivanja.

Izvor blizak istrazi je kazao da su osim Mehića, na području Semizovca uhapšene još dvije osobe, koje su obuhvaćene istragom u ovom slučaju. Njihov identitet nije otkriven.

Mehiću, kojeg terete još i za pokušaj ubistva, lisice na ruke stavili su pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo na osnovu u međunarodno potjernice. Iz ove Uprave, navodeći inicijale, saopštili su da je prilikom hapšenja pretresen apartman koji je koristio Mehić.

- Pronađeni su određeni predmeti koji se mogu povezati sa krivičnim djelom za koje osumnjičen D. M. Nakon hapšenja on je, kao i pronađene stvari, predat u nadležnost Federalne uprave policije u Sarajevu - rekli su u PU Istočno Sarajevo.

Portparol Kantonalnog tužilaštva u Tuzli koje je vodi istragu u ovom slučaju Admir Arnautović je kazao da je osumnjičenom Mehiću već određen pritvor.

- On je uhapšen na osnovu potjernice Kantonalnog suda Tuzla i MUP-a Tuzlanskog kantona. Do hapšenja je došlo zahvaljujući saradnji MUP-a RS i FUP-a. Uhapšeni Mehić trenutno je na kriminalističkoj obradi u Sarajevu i očekujemo da će tokom dana biti predat Tužilaštvu - kazao je  Arnautović.

Nezvanično saznajemo da policija pretpostavlja da se Mehić nakon zločina za koji se sumnja da je počinio 22. juna 2013. godine u centru Tuzle neko vrijeme krio na Kosovu. Emir Džinić je ubijen u kafiću u centru Tuzle u vatrenom okršaju dvije suprotstavljene kriminalne grupe okupljene oko Mehića  s jedne  i Merseda Hadžića, zvanog Mirso Švicarac, s druge strane. Ubijeni Džinić bio je blizak prijatelj Švicarca.

U okviru razmjene vatre tada su ranjeni Amir i Nail Hodžić te  radnik zaštitarske agencije "Flek" Denis Rahmanović. Švicarac, koji se teretio za niz krivičnih djela, tog kobnog dana napustio je društvo i pomenuti kafić malo prije pucnjave.  Nakon ubistva Džinića policija je tada uhapsila Amira Lisičića Švabu kojeg je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona optužilo za pokušaj ubistva Amira Hodžića.

Predmet protiv Mehića je još u fazi istrage i protiv njega nije podignuta optužnica s obzirom na to da se nalazio u bjekstvu i nije bio ispitan. Njegovo hapšenje juče na svom "Fejsbuk" profilu prokomentarisao sin ubijenog Emira Džinića, Eldar koji je napisao "Uhapšen ubica moga oca. Ima pravde".

Istraga o ovom obračunu osim protiv Damira Mehića vodi se i protiv Samira Mehića i Naila Hodžića, koje terete za pokušaj ubistva.

Akcija "Šrek"

Federalna uprava policije u nastavku akcije "Šrek" na području Istočnog Sarajeva uhapsila je Radeta Gavrića zbog organizovanog kriminala i krađe vozila. Gavrić je poznat po krivičnim djelima te kao zavisnik o drogama, te po uzgoju pasa za borbu. Terete ga da je ukrao nekoliko vozila u Sarajevu koja su potom koristili pljačkaši prilikom razbojništava. Sumnjiče ga za skrivanje i podršku Danilu Cicoviću za kojim traga Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zbog organizovane krađe vozila. Ranije su u akciji "Šrek" uhapšeni Saša Martinović i Enis Mrav zbog sumnje da su bili članovi bande koja je opljačkala poslovnice Tržnog centra "Bingo" u Sarajevu i Hadžićima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana