Осуђивани криминалци изрешетали Крунића

Небојша Томашевић
Осуђивани криминалци изрешетали Крунића

Бањалука - Горан Илић (38) из Бањалуке, возач џипа “тојота” у којем су убијени познати привредник Славиша Крунић (48) из Бањалуке и његов пратилац Жарко Павловић из Пала, успио је да, иако тешко рањен, искочи из возила и под кишом метака усмрти нападача Жељка Ковачевића, сазнаје “Глас Српске”.

Полиција је због убиства Крунића и Павловића у уторак  ухапсила познате криминалце Емилија Балду и Горана Милановића, док је расписана потјерница за Бенедијем Ђукановићем, званим Бенџо, који је у бјекству. Њих терете за двоструко убиство и покушај убиства. Полиција у Санском Мосту ухапсила је браћу Нермина и Армина Ћулума у оквиру истраге овог злочина. Злочин се десио у уторак око 22.30 часова у близини Крунићеве куће у Гламочанима код Трна, а према ријечима извора блиског истрази, убице су организовале сачекушу за Крунића који је био главна мета напада. Како наглашава, све указује да је овај злочин пажљиво и дуго планиран и припреман. Убиство се десило на пола пута између кућа убијеног Славише Крунића и његовог оца Драгана.

- Убице су биле скривене на једној кривини на макадамском путу гдје ауто мора да успори. Када је “тојота” у којој су се налазили Крунић, Павловић и Илић наишла, по њима је осута рафална паљба из аутоматских пушака. Највјероватније су два нападача са обје стране испуцала по оквир у коме се налази 30 метака. Користили су панцирне метке - казао је овај извор.

Додао је да је Крунић погођен у главу, а имао је и ране по цијелом тијелу, као и Павловић. Тешко рањени Илић је одвезен у болницу као и Крунић који није давао знаке живота. Из Универзитетског клиничког центра Републике Српске, не наводећи име, јуче су саопштили да је рањени пацијент стабилно.

Према незваничним информацијама, убице су дуго времена планирале злочин и вјерује се да су пратили жртве. Они су, како сазнајемо, сачинили и план бијега, о чему свједочи покидани катанац на капији једног приватног имања преко којег се стиже до шуме и насеља Јаблан. Након пријаве злочина у Гламочанима је завладало опсадно стање и полиција је цијелу ноћ била на лицу мјеста, а јуче ујутро стигла је и Специјална антитерористичка јединица МУП-а Републике Српске са седам џипова. Они су од раног јутра са псима трагачима и специјалном опремом чешљали сваки педаљ терена, а помоћ им је пружао и хеликоптер, који је у ниском лету надлијетао и шуму и куће.

На лице мјеста стигао је и министар Драган Лукач који се задржао у Гламочанима више сати, а изјаве након тога није давао. Полицијска акција убрзо је дала резултате па су након вишечасовне потраге ухапшени Балдо и Милановић те је утврђено да се са злочином може повезати и Ђукановић који је у бјекству. Сазнајемо да је Балдо ухапшен у шуми недалеко од имања Крунића.

Мјештани Гламочана у невјерици су испричали да су чули пуцњаву, али да нису одмах схватили да им је убијен комшија, за кога имају само ријечи хвале.

- Чуо сам дужи рафал из правца имања Крунића, гдје радим. Прво сам помислио да неко нешто слави и пуца. Међутим, зачули су се јауци па сам позвао путем телефона Симу Коњевића, чувара на имању, али ми се није јавио одмах. Тек четврти пут се јавио и казао да га не зовем, да се десило нешто страшно, али да ни он не зна. Касније сам сазнао за злочин - казао је мјештанин Ранко Добраш. Истакао је да су у вријеме убиства у кући Крунића, која се налази око 100 метара даље од мјеста злочина, били његова супруга и троје малољетне дјеце.

На имању у Гламочанима држао је краве, коње, а једно вријеме и козе. У посљедње вријеме је чешће боравио ту, јер му реновирају стан у Бањалуци. Иза њега су остали супруга и четворо дјеце, као и отац и мајка. Њихово породично имање јуче су посјетили бројни пријатељи и родбина. Из куће Крунића јуче се су, док је трајао полицијски увиђај, чули јауци и плач.

Истрагу овог злочина води Управа за организовани и тешки криминалитет МУП-а Републике Српске под надзором Републичког тужилаштва.

Дебели досијеи осумњичених

Сви осумњичени за злочин одраније су познати полицији по тешким кривичним дјелима, а неки су и осуђивани. Убијени Жељко Ковачевић је хапшен у фебруару 2011. године у акцији “Стријелац” због крађа. На основу доказа из те акције осуђен је на пет година и три мјесеца затвора, али је та пресуда преиначена па је добио три године затвора. Казну је одлежао. Раније је правоснажно осуђен на 11 година затвора због организованог разбојништва, а у КПЗ Фоча је одлежао девет и по година. Емилио Балдо је такође познат по разбојништвима, а рањен је у покушају бијега из бањалучког Окружног суда 2. новембра 2006. године, непосредно прије изрицања осуђујуће пресуде од девет година затвора за већи број разбојништава. Горан Милановић је сумњичен за крађе и друга кривична дјела. Бенеди Ђукановић је познат по крађама и разбојништвима и хапшен је у мају 2013. године након што је у Приједору украо аутомобил којим се одвезао у Кључ и опљачкао златару “Сарајка”. Полиција је позвала грађане да, ако имају информације о њему, то јаве најближој полицијској станици.

Биографија

Славиша Крунић био је власник компанија “Сектор секјурити”, “Житопека”, “Житопродукт”, “Сектор АДС” и “Сектор ЗОС” које су запошљавале око 1.000 радника.

Каријеру је почео са фирмом за обезбјеђење “Сектор секјурити”, која је за неколико година постала једна од водећих фирми у цијелој БиХ у пословима обезбјеђења особа и објеката.

Ланац пекотека “Житопека” покренуо је након што је купио погон некадашњег бањалучког пекарског гиганта “Житопродукт”.

Крунић је био ожењен и имао је четворо дјеце, а био је познат по хуманитарном раду и помагању породицама које су биле тешког имовинског стања.

Људи који су га познавали, а нарочито комшије из насеља Гламочани, за њега имају само ријечи хвале.

- Он је несебично помагао сву дјецу и супруге погинулих бораца. Помагао је и школовао дјецу својих радника, а “Житопека” је била права сигурна кућа за жене жртве насиља. Помагао је јавну кухињу, као и изградњу и обнову многих цркава. У Јаблану и Гламочанима је организовао многе догађаје и запослио је све комшије које су хтјеле да раде. Када је неко од његових радника или комшија био болестан, он је плаћао њихово лијечење - каже једна од Крунићевих комшиница из Гламочана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана