Optužnica zbog nedozvoljenog korištenja autorskih prava

Agencije
Optužnica zbog nedozvoljenog korištenja autorskih prava

Sarajevo - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Harisa Peze (42) iz Prijedora, sa prebivalištem u Sarajevu, koji se tereti za nedozvoljeno korištenje autorskih prava, javile su agencije.

Optužnica tereti Pezu da je kao vlasnik fotokopirnica u Zenici i Travniku, u svojim poslovnim objektima, bez odobrenja autora, drugog nosioca autorskog prava ili lica koje je ovlašteno za davanje odobrenja, pohranjivao u elektronskoj formi u računarsku jedinicu, nelegalno umnožavao i stavljao u promet umnožena autorska djela u vidu udžbenika i knjiga različitih izdavača i autora, za koje je znao da se radi o nelegalno umnoženim kopijama.

Optuženi Pezo se tereti da je stavio u promet autorska djela umnožena bez odobrenja autora, drugog nosioca autorskog prava, odnosno lica koje je ovlašteno za davanje odobrenja, čime je počinio krivično djelo nedozvoljenog korištenja autorskih prava.

Pretresom njegovih poslovnih objekata 30. novembra prošle godine, pronađen je 31 komad nelegalno umnoženih knjiga i udžbenika i to u Zenici devet i u Travniku 22 komada, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ovlašteni službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH, Regionalne kancelarije Sarajevo, oduzeli su pronađene knjige i udžbenike.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana