Optužnica protiv Slavice Injac putovala pet mjeseci

Nebojša Tomašević
Optužnica protiv Slavice Injac putovala pet mjeseci

Banjaluka - Optužnica protiv bivšeg direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavice Injac, koju terete za organizovani kriminal u predmetu “Bobar banke”, putovala je iz Sarajeva u Banjaluku pet mjeseci, saznaje “Glas Srpske”

Sud BiH je još 30. oktobra prošle godine donio odluku kojom se predmet protiv Injčeve prebacuje u Okružni sud Banjaluka. Početak suđenja bio je zakazan za 27. februar, ali se tada ispostavilo da Tužilaštvo RS nema optužnice pa je proces morao da bude odgođen.

- Tek tada je utvrđeno da Tužilaštvo BiH kolegama u Banjaluci nije ni proslijedilo optužnicu protiv Slavice Injac. Tako ovaj proces ni nakon pet mjeseci od odluke Suda BiH nije mogao da počne, a sada će trebati još neko vrijeme da se pripreme republički tužioci kao i odbrana. Zbog zaboravnosti Tužilaštva BiH došlo je do nepotrebnog odgađanja procesa - rekao je “Glasu Srpske” izvor blizak pravosuđu.

U Republičkom tužilaštvu potvrdili su da su optužnicu protiv Slavice Injac primili tek 15. marta, ali nisu navodili detalje.

Optužnicu u predmetu “Bobar banka” Tužilaštvo BiH je podiglo u martu 2017. godine i njom je tada obuhvaćeno 16 osoba. Stavljeno im je na teret  da su djelovali kao zločinačka organizovana grupa koja je finansijskim kriminalom i raznim zloupotrebama načinila štetu od 122,5 miliona KM i dovela do propasti Bobar banke.

Slavici Injac je stavljeno na teret da  je još od jula 2009. godine imala saznanja da pomenuta banka posluje s velikim kreditnim rizikom, ali i pored toga nije ništa preduzela iako je bila dužna da reaguje kao direktor Agencije za bankarstvo i spriječi propast. Osim nje optuženi su i:  Darko Jeremić, Petar Cacanović, Ana Mirosavljević, Dragan Radumilo, Sonja Kurtuma, Saša Tomić, Batrić Đurišić, Zdravko Dubov, Igor Prodanović, Snežana Vujinić, Dragica Tomić, Goran Ignjatović, Pajo Panić, Drago Đukanović i Jefo Bošković. 

Jeremić je označen kao vođa organizovane grupe. Proces u ovom predmetu počeo je 4. jula prošle godine, da bi Vijeće Suda BiH u oktobru 2018. godine izdvojilo predmet protiv Slavice Injac u odnosu na ostale optužene. Ranije je izdvojen predmet protiv Drage Đukanovića kome se takođe sudi odvojeno u odnosu na ostalih 14 optuženih.

Optužbe

Optužene u predmetu “Bobar banka” terete da su ciljano plasirali kredite preduzećima članovima “Bobar grupe” i povezanim licima iako  su oni za te kredite imali samo minimalno osiguranje ili ga uopšte nisu ni imali. Zbog takvog načina poslovanja plasirani krediti nisu naplaćeni što je dovelo do propasti “Bobar banke”.

Prema optužnici pojedinci kojima su davani krediti su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od približno 125 miliona maraka. Propali su i izgubljeni depoziti mnogih institucija BiH i entiteta, sredstva opština i javnih poduzeća i depoziti građana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana