Оптужница против 11 лица због крађе идентитета и организованог криминала

nezavisne.com
Оптужница против 11 лица због крађе идентитета и организованог криминала

Фото: Илустрација ђ Оптужница против 11 лица због крађе идентитета и организованог криминала

Бањалука, Сарајево - Тужилаштво БиХ подигло је оптужнице против 11 особа због крађе идентитета и организованог криминала у оквиру акције "Папирус", док је МУП РС у истом периоду открио три случаја у вези с овим кривичним дјелом.

Из Тужилаштва БиХ саопштили су да оптужене терете да су у периоду од 2013. до 3. октобра 2016. године израђивали лажне исправе с циљем да се оне употријебе као праве, те лажне исправе употријебили као праве и набављали трећим особама ради употребе.

У МУП-у РС су нам рекли да се први случај који су разоткрили односи на отуђење путне исправе са јасном намјером да напусти територију БиХ, док је у другом случају лице купило робу користећи туђу личну карту, с намјером да себи прибави робу, а да рачун буде испостављен особи чија је лична карта.

Истакли су да се у трећем случају радило о кривичном дјелу неовлашћено коришћење личних података.

"У овом случају осумњичено лице је приступило подацима централне евиденције, одакле је прибавило податке оштећеног лица те их уступило на коришћење трећем лицу", истакли су у МУП-у РС.

С друге стране, у Федералној управи полиције казали су да су полицијски службеници ове управе током 2017. године поступали у складу са запримљеним пријавама.

"Подаци грађана и правних лица кориштени су за вршење кривичних дјела преваре, од којих издвајамо такозване BEC (Bussines E-mail compromise) преваре", истакли су у овој управи.

Према њиховим ријечима, преваранти пресрећу е-маил комуникацију грађана и пословних субјеката из БиХ са њиховим пословним партнерима у иностранству, а потом мијењају изворне фактуре за плаћање, те на тај начин жртва изврши уплату новчаних средстава на банковне рачуне у иностранству, које је отворио преварант.

Иако су крађа и злоупотреба идентитета путем јединственог матичног броја (ЈМБГ), како кажу стручњаци, учестали, грађани и даље своје матичне бројеве остављају гдје и коме стигну, а о својим личним документима слабо воде рачуна. Осим овог начина, све су учесталије и преваре путем интернета.

"Матични број често оставим и радницама у кладионици кад посумњају да сам малољетан", казао је двадесетдвогодишњи Марко Д. из Бањалуке.

У Агенцији за заштиту личних података БиХ казали су да ЈМБГ открива много података, те га је због тога могуће злоупотријебити на разне начине.

Према њиховим ријечима, уз коришћење матичног броја грађани могу приступити базама података, јавних и државних тијела, тако да се познавањем туђег матичног броја може злоупотријебити такав приступ информацијама.

"Крађом ЈМБГ-а може доћи до злоупотребе права одређених особа, као и извршења казнених дјела путем крађе идентитета друге особе", упозорили су у Агенцији.

Грађани су, наводе, често постајали жртве превара тако што их неко лице контактира путем мејла и тражи да доставе податке, како би им био уплаћен одређени износ новца или додијељене евентуалне награде, те су апеловали на њих да воде рачуна у таквим ситуацијама јер на тај начин преваранти могу подизати новац са њихових рачуна или куповати путем њихових дебитних или кредитних картица.

У Агенцији поручују грађанима да буду опрезни те да пазе коме дају лична документа и копије докумената јер, како кажу, ни тражење копије личне карте није увијек законито, исто као ни ЈМБГ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана