Okružni sud preispituje pritvor specijalaca

N. T.
Okružni sud preispituje pritvor specijalaca

Banjaluka - Banjalučki Okružni sud opet će morati da odlučuje da li će trojica bivših pripadnika Specijalne jedinice policije MUP-a RS i njihov saučesnik, koji su osuđeni na ukupno 40 godina zatvora zbog pljačke 616.548 KM, ostati u pritvoru.

Nakon što je Ustavni sud BiH odlučio da ukine rješenje kojim su oni pritvoreni, Vrhovni sud RS, čije je rješenje stavljeno van snage, odlučio je da ovaj predmet vrati Okružnom sudu.

U ovom slučaju osuđeni su bivši specijalci Vladan Malić (36), Goran Paraš (31) i Aleksandar Popović (33) na po deset i po godina, dok je njihov saučesnik Oleg Banda (34) dobio osam i po godina robije.

- Razmatranjem žalbi branilaca i odluke Ustavnog suda BiH ukinuto je rješenje Okružnog suda o produženju pritvora optuženima od 28. marta ove godine. Slučaj je vraćen na ponovno odlučivanje - kazali su u Vrhovnom sudu.

U njihovom rješenju se navodi da je prvostepeni sud propustio da utvrdi postojanje vanrednih okolnosti koje opravdavaju zaključak da bi puštanje na slobodu optuženih dovelo do narušavanja reda i mira. To je navedeno i u odluci Ustavnog suda kojom je utvrđena povreda prava optuženih.

- Krajnji rok da se odluči o pritvoru je ponedjeljak, a nemam komentar na novu odluku Vrhovnog suda. Smatram da optužene treba pustiti na slobodu - kazala je branilac dvojice specijalaca i Bande Jasminka Jovišević.

Pomenuta četvorka osuđena je jer su 22. septembra 2015. godine na autoputu Banjaluka - Gradiška “audijem A6” presreli kolonu vozila agencije “Sektor sekjuriti” i pucajući iz pušaka od njih oteli novac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana