Одузете цигарете и дуван вриједни 70.000 КМ

Невена Бунић
Одузете цигарете и дуван вриједни 70.000 КМ

Сарајево - Службеници Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у одвојеним акцијама на подручју Сарајева и Горажда открили су велику количину шверцованих цигарета и дувана, чија се вриједност процјењује на око 70.000 КМ.

Припадници УИО заједно са полицијом контролисали су два аутомобила на подручју сарајевске општине Хаџићи, гдје су открили 10.240 паклица цигарета без акцизних маркица. Цигарете су биле смјештене у гепеку и скривеним дијеловима аутомобила, а како се претпоставља, биле су намијењене уличној продаји. Возачи Т. Н. из Чапљине и Л. Х. из Невесиња су испитани. Вриједност ових цигарета разних врста процјењује се на око 35.000 КМ.

На путу у Сарајево - Коњиц полиција је контролисала комби предузећа из Требиња, гдје су пронашли 1.560 килограма листова дувана који на “црном тржишту” вриједи око 15.000 КМ. Возач није имао документа о поријеклу робе, због чега је позвана Управа за инспекцијске послове Кантона Сарајево, а потом и припадници УИО.

Контролом аутомобила на подручју Горажда полиција је код двије особе пронашла 172 килограма резаног дувана, чија се вриједност процјењује на око 20.000 КМ.

У УИО нису наводили више детаља о одузимању цигарета и дувана.

- Против  осумњичених поднијећемо извјештај Тужилаштву  БиХ због недозвољеног промета трошаринских производа - рекао је портпарол УИО Ратко Ковачевић.

Додао је да су шверцоване цигарете и дуван откривени на основу ранијих сазнања да се осумњичени баве кријумчарењем.

Још раније су медији објавили да кријумчарени дувански производи најчешће у БиХ долазе из Албаније и Црне Горе. Цигарете се илегално пребацују преко границе а потом се продају на локалном црном тржишту и то најчешће на пијацама по нижим цијенама које не подразумијевају плаћање ПДВ-а.

Сарадња

У Управи за индиректно опорезивање (УИО) рекли су да су шверцере открили у сарадњи са полицијским истражиоцима.

- Припадници МУП-а Босанко-подрињског кантона, Кантона Сарајево помогли су нам у откривању шверца. Сазнања Групе за спречавање кријумчарења такође су помогли у откривању осумњичених - навели су у УИО.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана