Одређен притвор оптуженом за тешко убиство у Бијељини 2000. године

Срна
Одређен притвор оптуженом за тешко убиство у Бијељини 2000. године

Бијељина - Окружни суд у Бијељини одредио је притвор за македонског држављанина чији су иицијали Н.Б. /44/ због сумње да је починио тешко убиство 2000. године, објављено је данас у овом суду.

Имајући у виду приједлог окружног јавног тужиоца, изјашњење оптуженог и његовог браниоца, те спис кривице оптуженог, суд је донио рјешење о притвору због основане сумње да је оптужени учинио кривично дјело које му је оптужницом стављено на терет.


Поред тога, као посебан разлог за одређивање притвора наводи се да је оптужени након убиства напустио раније пребивалиште, које је према његовим ријечима било у Сарајеву, те отишао у иностранство и постао недоступан органима БиХ и Републике Српске.

"Ово вијеће налази да би оптужени, уколико би се нашао на слободи, поново побјегао и постао недоступан правосудним органима БиХ, што је био разлог доношења одлуке о одређивању притвора према њему", наводи се у рјешењу суда.

За Н.Б. је била расписана међународна потјерница на основу које је ухапшен на граничном прелазу Вишеград.

Он је држављанин Македоније и у тој држави му живи породица, нема држављанство БиХ нити имовину у БиХ.

Према оцјени суда, то значи да ничим није везан за БиХ, сем родбинских веза, тако да не постоје никакви објективни, а нити субјективни разлози, због којих би оптужени по изласку на слободу остао да живи у БиХ.

"Нити једном другом мјером, па ни јемством, се у околностима конкретног случаја не могу постићи исти циљеви као притвором, због чега је одбијен приједлог браниоца о прихватању понуђеног јемства", истиче се у саопштењу.

Суд је одбио и један од приједлога тужиоца, уз оцјену да нису наведене конкретне околности које потврђују постојање основане бојазни да ће оптужени ометати кривични поступак утицајем на свједоке и саучеснике.

Притвор за Н.Б. може трајати до завршетка главног претреса, рачунајући од 5. марта када је оптужени ухапшен, а по истеку два мјесеца суд ће испитати да ли још постоје разлози за притвор и донијети рјешење о његовом продужењу или укидању.

Према оптужници, он је 6. фебруара 2000. године у Улици Стефана Дечанског у Бијељини, уз учешће још четири лица, дошао у сукоб са лицем чији су иницијали Б.Р. који је убијен у пуцњави, а једним од хитаца из пиштоља убијено је и лице чији су иницијали А.Р.

Оптужница која је потврђена 14. октобра 2002. године терети Н.Б. за тешко убиство.

Према незваничним информацијама, ухапшени је Назим Броња рођен у Прилепу у Македонији, а жртве су Радивоје Благић и Атиф Ровчанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана