Odgovaraju za krađe 52 automobila

Nebojša Tomašević
Odgovaraju za krađe 52 automobila

Banjaluka - Mladen Sužnjević (40) iz Sombora, Željko Lazendić (31) i Dragoslav Tomić (46) iz Mrkonjić Grada optuženi su da su od 2009. do 2011. godine ukrali 52 automobila vrijedna oko 500.000 maraka.

Ovi razbojnici iza sebe već imaju presude za organizovane krađe automobila koji su procijenjeni na ukupno 350.000 maraka. 

Prema najnovijoj optužnici koja je objavljena juče, oni su svoje "poduhvate" činili na području Banjaluke, Laktaša, Prijedora, Prnjavora i Mrkonjić Grada. Na meti lopova bili su uglavnom skuplji modeli njemačkih vozila marke "golf", "pasat" i "audi". Prema izjavama vlasnika automobila, u vrijeme krađe vrijednost vozila koje su "pokupili" lopovi kretala se između 20.000 i 50.000 KM. Sužnjević, Lazendić i Tomić su za krađu vozila koristili specijalne alate, lomače brava, dekodere kojima su onesposobljavali alarme. Posjedovali su i kopije ključeva pojedinih vrsta automobila.

Iz Okružnog tužilaštva Banjaluka kazali su da je ova grupa otkrivena u velikoj policijskoj akciji zvanoj "Maksi" koju su sproveli Okružno tužilaštvo i banjalučka policija 2011. godine. Naveli su da je optužnica proslijeđena na potvrđivanje sudiji za prethodno saslušanje Osnovnog suda, zbog čega ne mogu da saopšte detalje.

Optuženi Lazendić i Sužnjević nalaze se na izdržavanju zatvorskih kazni, dok je Tomić u bjekstvu i za njim je raspisana potjernica.

Sužnjević je zbog krađe vozila u banjalučkom Osnovnom sudu 2012. godine osuđen na šest godina i tri mjeseca, a Lazendić je dobio dvije godine. Tomiću je izrečena kazna od godinu i tri mjeseca zatvora, ali je nakon izricanja presude pobjegao. Zajedno sa Sužnjevićem tada su zbog prikrivanja krivičnih djela osuđeni i bivši policajac Siniša Penić (33) iz Banjaluke na dvije godine i osam mjeseci, Ivan Bašić zvani Irfan na šest mjeseci i Kristijan Zadro iz Mostara na dva mjeseca zatvora. Uslovna kazna izrečena je Katici Marković. Svi oni su na te kazne osuđeni jer su tokom 2011. godine zajedno kao grupa ukrali nekoliko skupocjenih vozila vrijednih više od 350.000 maraka.

Sužnjević

Mladen Sužnjević poznat je policiji odranije po činjenju teških krivičnih djela. On je 2000. godine osuđen u Srbiji na devetogodišnju kaznu zatvora, zbog ubistva, koju je i odležao. Poslije puštanja na slobodu počinio je još niz krivičnih djela, za koja je osuđen na 12 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana