Одбрана Сањина Сефића: То је могао бити било ко

radiosarajevo.ba
Одбрана Сањина Сефића: То је могао бити било ко

Сарајево - Одбрана Сањина Сефића данас је изнијела завршне ријечи којима је окончан процес који се водио против њега, а Тужилаштво Кантона Сарајево га терети да је 10. октобра 2016. године у улици Змаја од Босне у Сарајеву, аутомобилом усмртио студенткиње Селму Агић и Едиту Малкоч.

Тужилаштво је такође сумњичило и његове саучеснике Сару Сефић, Сауда Нишића, Амара Садиковића и Дину Алића.

Одбрана свих оптужених данас је тражила ослобађајућу пресуду за њих, притом наводећи различите исказе и објашњења, а након што је прије двије седмице Тужилаштво КС-а изнијело своје завршне ријечи у овоме предмету.

Најприје је Амир Хаџић, адвокат Сауда Нишића казао како Тужилаштво КС-а није доказало да је његов брањеник сакрио, односно препаркирао аутомобил голф 6 којим је управљао Сањин Сефић у ноћи саобраћајне несреће.

“Мој брањеник представља колатералну штету за овај случај и тражимо ослобађајућу пресуду. Такођер морам казати да се он током цијелог суђења понашао крајње коректно те да је изразио саучешће породицама оштећених”, казао је Хаџић.

Адвокат Амара Садиковића, Русмир Каркин је за свог брањеника такође тражио ослобађајућу пресуду, наводећи при томе како како Тужилаштво КС није доказало да је он крив те да им се изнесене тврдње не поклапају узастопно током главних претреса.

“Нити једна тачка у оптужници се не односи на њега. У њој се наводи да је помагао оптуженом након извршења кривичног дјела и то је једино што му се ставља на терет. Тужилаштво такођер није доказало да је оптужена Сара Сефић контактирала Садиковића и Нишића те је казала да је с оптуженим Сањином Сефићем. Мој брањеник није знао да се она у том тренутку налази с њим, као и то да је Сефић починио кривично дјело изазивање саобраћајне несреће. Тужилаштво је једино као доказ уложило листинг телецом оператера, али и то ништа није доказало. Тражим да се ослободи”, казао је у својим завршним ријечима Русмир Каркин.

Трећи оптужени у наведеном случају је Дино Алић, а његов адвокат Тарик Ченгић, данас је рекао да се његовом брањенику на терет ставља помоћ починиоцу након извршења кривичног дјела.

“У оптужници се наводи да је Сара Сефић звала Дину Алића и Амара Садиковића да дођу у шопинг центар Грбавица, а они у том тренутку нису знали да је Сањин Сефић починио кривично дјело које му се ставља на терет. Они у том случају не би дошли и пружили му било какву врсту помоћи. Тужилаштво није извело нити један ваљан доказ, а који се односи на дешавања након саобраћајне несреће. Они су показали само одређене СМС поруке и листинг позива. Наведени су бројеви телефона које не користи Дино Алић и није доказано ко користи те бројеве телефона. Добро се зна који телефон је приликом вјештања изузет од Саре Сефић и који број она користи. Од Алића су одузети телефони Алцател и ЛГ и они су били предмет вјештачења. Не постоји ниједна валидна СМС порука која би Алића довела у везу с овим случајем. Алић није имао сазнања о несрећи нити било шта што би упућивало на то. Све је засновано на претпоставкама и предлажем да се мој брањеник ослободи”, казао је у завршним ријечима Ченгић.

Адвокат оптужене Саре Сефић, Сафет Медошевић, тврди како надлежно тужилаштво није до краја доказало да је његова брањеница починила било какво кривично дјело. 

“Њен телефон није вјештачен, а Тужилаштво КС је током истраге казало и наводило неки број с којег је Сара наводно слала СМС поруке. Није доказано да је Сара починила кривично дјело, а што је пропуст Тужилаштва КС, као ни то да се она са Сањином нашла у шопинг центру на Грбавици. Докази нису довољно увјерљиви и нема њене кривичне одговорности те тако тражимо ослобађајућу пресуду”, рекао је Медошевић те истакнуо раније наводе тужилаштва како се Сара Сефић нити једног тренутка није подсмијавала породици оштећених, а што адвокат сматра клеветом на њен рачун.

На крају, своје завршне ријечи изнио је и Керим Челик, адвокат оптуженог Сањина Сефића, на почетку казавши како је вјештачење вјештака саобраћајне струке Шевала Ковачевића у овом предмету било неутемељено.

“Он је током претреса мијењао своје исказе и потпуно је нејасно гдје се догодио ударац на аутомобилу голф 6. Вјештак није навео које је доказе користио приликом својих исказа. Тужилаштво такођер није јасно навело који су свједоци били присутни у тренутку саобраћајне несреће на мјесту догађаја. Тужилаштво је у својим исказима навело је Сефић признао извршење кривичног дјела, а што није тачно - он је признао само да се догодила саобраћајна несрећа у ноћи 10. октобра 2016. године. Тужилаштво тако жели дескридитирати вјештака Милана Вујошевића наводећи како је он раније имао саобраћајних несрећа. Није тачно да је мој брањеник Сањин Сефић након саобраћајне несреће отишао да се коцка, он је у касино отишао како би обавио телефонски позив. Изражавамо саучешће породицама оштећених и надамо се да ће казна бити правична јер једино таква и треба бити”, рекао је Челик.

Према његовим ријечима, саобраћајна несрећа кобне ноћи се није догодила ни приближно онако како је Тужилаштво Кантона Сарајево описало у оптужници. Челик је навео како је приступ тужилаштва цијелом случају био непрофесионалан.

“Те ноћи на Сефићевом мјесту је могао бити било ко од нас, а знамо да су саобраћајне несреће у нашем граду, али и цијелом свијету доста честе и велики број их је са смртним исходом. Сефић је с мјеста несреће побјегао из страха, јер је то прва реакција која се буди у човјеку након таквог догађаја, а тек послије је схватио шта је урадио. Он је у јавности представљен као неко ко заслужује најстрожију казна и такођер као злочинац. Морам се осврнути на бројне медијске натписе и новинаре који су извјештавали непрофесионално и сензационалистички. Један медиј такођер је направио и анкету да људи гласају о исходу суђења, што је крајње непрофесионално. Бројни државни званичници су се огласили поводом овога случаја, такођер га осуђујући, што није исправно. Тадашњи комесар МУП-а КС Вахид Ћосић је казао како је Сањин Сефић то тада имао 18 кривичних пријава, а што је послије демантирала главна кантонална тужитељица Далида Бурзић. Они су се базирали само на наводе вјештака Шевала Ковачевића који је током суђења мијењао своје исказе и они се не могу узети као ваљани”, рекао је у завршним ријечима адвокат Челик и тражио да се Сањин Сефић пусти на слободу.

На крају је казао како се ни искази свједока не могу узети као ваљани, јер су их они неколико пута мијењали током суђења.

Пресуда у предмету Сањин Сефић је заказана 26. септембра у 10 сати у Кантоналном суду у Сарајеву.

(Радиосарајево.ба)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана